tisdag, april 09, 2013

Vinster gör vården sämre


Bilden hittade jag här.

All forskning visar att vinstdriven sjukvård är sämre än den som inte strävar efter vinst skriver professorn och överläkare Inge Axelsson idag på SvD. Bland annat är dödligheten högre på vinstdrivna sjukhus. Om detta finns inte så mycket annat att säga än att Axelsson har rätt.

Axelssons beskrivning av den politiska debatten känns dock inte lika träffsäker:

”Vanligtvis kloka politiker och ledarskribenter tappar huvudet när de kommer till vinst i vården. De fortsätter att prisa undermåliga, patientfientliga vårdformer som inte kan mäta sig när det gäller kvalitet för patienterna”

Är politiker och ledarskribenter vanligtvis kloka? Vem har någonsin ändrat uppfattning i en enda fråga? Är det inte så att man som regel struntar i forskningsläget när det gäller det mesta? Det handlar om allt från skolan, narkotikapolitiken till elmarknader. För en tid sedan hävdade en moderat fd riksdagsman att det inte var omvärldsanalysen som bestämde försvarsbudgeten utan försvarsbudgeten som avgjorde hur omvärldsanalysen utformades.

Axelsson avslutar sin utmärkta artikel med förhoppningen att väljarna ska åtgärda politikernas dumhet:

”Min ungdoms testuggande marxister har ersatts av testuggande marknadsfundamentalister och deras kackerlacksidéer. Politiker prisar undermåliga, patientfientliga vårdformer som förlorat jämförelsematchen med otroliga 0-12! De som inte ändrar sig förtjänar att röstas bort vid nästa val. ”

Axelsson skriver att politiker som inte ändrar sig förtjänar att röstas bort. Så han vet väll att det inte är möjligt. Alla partier kontrolleras av de som förespråkar vinster i vården. Utom vänsterpartiet men de övriga partierna är ju ganska duktiga på att framställa en röst på vänsterpartiet som första steget mot gulag.
Det mest realistiska sättet att bekämpa vinster i vården är att vända marknaden mot marknadsfundamentalisterna. Det är inte lätt det heller men privatiseringarna har en svag punkt där man kan börja: Vad du kan göra mot privatiseringarna.

SvD

Inga kommentarer: