måndag, maj 13, 2013

Afghanistan för evigtSverige kommer återigen att förlänga det svenska deltagandet i det Afghanska kriget. I alla fall om vår utrikesminister får som han vill. Carl Bildt har knappast något stöd i den allmänna opinionen för detta men tycks få ha fria händer att driva vilken utrikespolitik han vill av statsministern. Allt enligt det gamla rådet att man ska hålla sina vänner nära men fienderna ännu närmare. Bildt är inte populär men har tillräckligt med stöd inom partiet för att bli ett problem om han inte hålls nöjd. Vad som driver Carl Bildt, annat än att göra sig omtyckt i Washington, så att han ska kunna få fler lukurativa styrelseuppdrag som pensionär, är oklart. Sveriges militära närvaro i Afghanistan är ett skolexempel på defekt beslutsprocess, vilket jag skrivit om: Demokratiskt haveri bakom Afghanistanpolitiken. Någon seriös utvärdering lär dock inte göras.

Förra gången riksdagen beslöt att förlänga det svenska fiaskot i Afghanistan var det bara det Sverigedemokraterna som röstade emot. Som i så många andra frågor avspeglas inte den allmänna opinionen i riksdagen. Den parlamentariska vänstern tycks aldrig kunna säga nej till krig.

Se även Afghanistan och krigsretorikens ABC

Enighet som leder till fiasko

4 kommentarer:

martin sa...

Det finns en anledning att S och M monopoliserar UD. Hade vanligt folk få veta vilka avtal de har ingått med främmande makt där, då hade det inte funnits plats i lyktstolparna på Helgeandsholmen för alla landsförrädare. Det är min övertygelse.

Vor Jimmy viktig, så skulle han kallas upp till Reinfeldt, sedan skulle SD oxå rösta rätt i Afghanistanfrågan.

Jan Wiklund sa...

Gud vet vilka bevekelsegrunder som styr Bildt. Antagligen pengar. Det kan i alla fall inte vara önskan att slicka USA i röven, då skulle han knappast hålla tillbaka i Syrien och kritisera Israel. Det kanske är något privat styrelseuppdrag nånstans som hägrar?

Eller också är det något seriöst som han emellertid är för lat för att tala om.

martin sa...

Jan,
Kalle är en märklig filur helt klart. Gjorde sin karriär på rysskräck, och ohämmat fjäsk för USA, idag spelar han under täcket med ryssar och är med USA ena studen för att byta fot i nästa. Bara Kalle vet var han står.

Hemlige sa...

Carl Bildt tycker att pengar i plastkassar inte är bra och att de antyder korruption. Han borde ju veta, med tanke på att UD hanterar 40% av det svenska biståndet, och att det saknas all form av insyn i hur dessa miljarder hanteras. Detta till skillnad mot den del av biståndet som SIDA hanterar.