tisdag, maj 14, 2013

En röst för IsraelIsraels svenska advokater talar ofta med en röst. De använder i stort sett identiska argument och exempel. Ibland är alla väl förtrogna med Hamas stadgar, och drar samma slutsatser av dem. Och vid andra tillfällen driver man testen att det är fel att kritisera Israel så länge det finns andra länder som kan kritiseras. Många av dessa debattörer – allt ifrån ledarskribenter till enskilda bloggare – får sannolikt någon form av nyhetsbrev med sionistisk hasbara (propaganda).

Det är inget fel i att vara organiserad – tobaksbolag, oljebolag, nyliberaler är det också – men det blir en ganska tråkig och förutsägbar debatt av det. Samtidigt är det säkert effektivare än att alla tänker och formulerar sig på sitt håll.

I Frankrike har israels vänner lyckats göra det olagligt att förespråka bojkott av Israeliska varor. I Sverige syftar hasbaran till att tabubelägga all form av kritik mot Israel. Illmar Reepalu och Malmö är uppenbart högprioriterat.

Igår skrev jag om hur fritidspolitikern Daniel Sestrajcic kritiserades i Sydsvenskan efter att han denna sagt att han ska delta i en demonstration mot Israels deltagande i Eurovision Song Contest. Som skäl uppger han den israeliska ockupationen av Palestina.

Idag publicerades också en artikel på Svt debatt där cirkusdirektören och kokboksförfattaren Henry Bronett upprepar den märkliga inställningen att ingen får kritisera Israel så länge det finns andra länder som kan kritiseras för något. Ingen som kritiserat Sestrajcic nämner ens ockupationen. Bronett hävdar – precis som Brith Aspenlind i Sydsvenskan – att det skulle finnas något problematiskt med att inneha ett politiskt förtroendeuppdrag och ha politiska åsikter. Trots att Daniel Sestrajcic hela tiden varit tydlig med att han inte uttalat sig för Malmö stads räkning utan som Vänsterpartist. Om man begagnade samma retorik som Israels advokater skulle man kunna fråga sig om Brunett uttalar sig som cirkusdirektör, kokboksförfattare eller bara "”en politisk figur" som engagerar sig för den israeliska ockupationen.
1 kommentar:

Anonym sa...

israel ligger ju inte ens i Europa utan i mellanöstern. En Europeisk kolonialstat som gärna VILL vara västerländsk (där de flesta "israeler" också kommer ifrån) och ser all omkringliggande kultur som "primitiv" och "bakåtsträvande".