måndag, maj 13, 2013

Israel i Europa?

Vänsterpartisten Daniel Sestrajcic har på sin blogg och i ett mejl öppet erkänt att han är kritisk mot Israels ockupation av Palestina, och han dessutom planerar att medverka i en demonstration mot Israels deltagande i Eurovision Song Contest.

– Det är ett sätt att uppmärksamma den brutala ockupationen av Palestina. Det är viktigt att säga ifrån och nu ges ett bra tillfälle att protestera förklarar Sestrajcic i en kort intervju i Skånskan.
Det är "märkligt" att Sestrajcic uttrycker sina åsikter menar
Brith Aspenlind i dagens Sydsvenskan.

”Det är minst sagt märkligt med tanke på att andra länder som är med i tävlingen, Ukraina, Azerbajdzjan och Vitryssland, brister i demokrati och mänskliga rättigheter” skriver hon.
Aspenlind påpekar att det bland annat finns folk med AIDS i Ukraina som måste betala mutor för att få vård. "Döva, blinda och handikappade har stora problem i Ukraina." Så länge det begås brott mot de mänskliga rättigheterna någonstans på jorden är det naturligtvis inte rimligt att tycka illa om den israeliska ockupationen av Palestina. Och vi vet ju alla vad olika måttstockar är ett tecken på.

Aspenlind som är adjunkt i geografi tycker dock inte att det är underligt att Israel, som i mina kartböcker brukar ligga i Asien, ska vara med i en europeisk tävling. Frågan vad det är för särbehandling som gör att Israel men inte Saudiarabien, Kina eller vilket annat land som helst i världen får delta. Detta är den verkliga särbehandlingen. Frågan är också om Sydsvenskan kommer att låta Daniel Sestrajcic svara på Brith Aspenlinds påhopp.

5 kommentarer:

martin sa...

Så länge jag inte agerar emot alla orättvisor måste jag acceptera alla orättvisor. Det är ju en produktiv filosofi, jag antar att när de stöder orättvisor så menar de att det är ett rättvisearbete.

Pierre Gilly sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Pierre Gilly sa...

Det är konsten att argumentera mot alla förändringar.

Sunburn sa...

Eller så svarar man Alsterlind med att det är just för att Isreal är en sån fantastisk demokrati som man demonstrerar och tror på att påverka dess folks opinion

Anonym sa...

Brith Aspenlind sitter/satt i styrelsen på lobby-föreningen "Israels vänner".