torsdag, maj 09, 2013

Ja till euron, nej till folketStödet för euron är idag rekordlågt. Till och med en del som var med om att införa valutan har nu insett att det var en dålig idé. Men Euron har fortfarande sina försvarare i den folkpartistiska opinionsbildningen. ”…valutan i sig är inte problemet” menar Lucas Hermans. Euron är ett utmärkt instrument för prisjämförbarhet och så minskar det valutariskerna skriver Kristianstadsbladets ledarskribent.

Att euron inte fungerar beror på att det är fel på människan. Det är våra grannar (framförallt greker) som luras. För att euron ska fungera som det är tänkt måste vi övervaka våra grannar mer menar Hermans.

Hermans har med en bisarr kakanalogi reducerat problemet med euron till en moralisk fråga. Lite som den amerikanska vapenlobbyn som hävdar att det är människor, inte pistoler som dödar.

Men eurons problem är betydligt större än moral, att länder bryter som budgetrestriktioner och att Grekland fuskat med sina räkenskaper. Euroländerna är inte lika produktiva och har inte samma förutsättningar. Länder som främst producerar olivolja, enklare industrivaror och som får en stor del av sina inkomster från turism kan inte konkurrera med samma valuta som högteknologiska och produktiva länder.

Varken Spanien eller Frankrike kommer att förvandlas till ett nytt Tyskland även om de skulle kopiera den tyska ekonomiska politiken in i minsta detalj. Skillnaderna i företagande är dessutom större inom länder än mellan länder vilket visar att Euron knappast skulle fungera väl även om skatter, lagstiftning och allt annat harmoniserades fullständigt.

Att försöka anpassa människor till valutan är dömt att misslyckas. Det är naturligtvis valutan som måste anpassa sig till människan. Bernard Collins skrev profetiskt redan 1997 boken The Rutten Heart of Europe om hur det gemensamma valutasystemet skapar fattigdom och ytterst är ett hot mot freden på kontinenten.

2 kommentarer:

martin sa...

För att fortsätta på vapenanalogin. Ett handeldvapen är ett allt igenom värdelöst redskap, har du det i din hand är den enda aktiviteten du kan göra med den handen att döda. Lite som Euron är ett värdelöst redskap och det enda det kan göra är att skapa motsättningar och kriser.

Han medger till och med hur meningslös Euron är genom att säga att valutan är ovesäntlig. Varför skall vi göra verkliga åtgärder för något som till och med de mest aggressiva förespråkarna anser saknar egenvärde?

Pierre Gilly sa...

Kanske så att maktförhållandena inte rubbas.