måndag, maj 20, 2013

Om den ärofulla döden i Afghanistan


Målning av Michael Fay, den amerikanska marinens egen konstnär

Fyra unga amerikanska soldater patrullerar en väg på den afghanska landsbygden. Några sekunder senare ligger de döda på marken medan dammet lägger sig över deras lemlästade kroppar. Det hände i tisdags förra veckan men liknande scener har utspelat sig regelbundet i över fyratusen dagar. Det har snart gått tretton år sedan USA invaderade Afghanistan och installerade en västvänlig regering. Det är längre än både första och andra världskriget tillsammans.

Själva invasionen var enkel. När en stormakt invaderar drar sig en svag armé tillbaka och organiserar i stället ett gerillakrig. Och Afghanistan med alla sina berg, dalar, skogar, och sin stora landsbygdsbefolkning, har bra förutsättningar för det.

Även fem svenska soldater har dödats. Betydligt fler har ärrats psykiskt för livet. Regeringen vill nu att vi förlänger vår militära närvaro ytterligare ett år. Av detta är det svårt att dra andra slutsatser än att vår militära närvaro i Afghanistan varit värt de fem soldaternas liv. Och att saken är så viktig att regeringen är beredd att riskera fler svenska liv i framtiden. Detta trots att de flesta västländer redan dragit tillbaka sina soldater eller beslutat att göra så. ”Ska ni stanna efter att vi dragit oss tillbaka”, undrar en amerikansk kompis?

Skälen till att Sverige krigar i Afghanistan har skiftat över åren. En gång i tiden hette det att vi skulle införa demokrati. Men nu försvarar svenska soldater en regering som fuskat sig till makten, och ägnar sig åt knarksmuggling i stor skala. Valfusk är uppenbart helt okey, så länge det är proamerikanska politiker som ägnar sig åt det. Den afghanska regeringen klarar fortfarande inte att kontrollera annat än de större städerna. Den minoritet som stödjer regeringen i Kabul tycks inte vara särskilt entusiastisk. Varför ska svenskar riskera sina liv för att försvara en knarkdiktatur när afghanerna själva inte är beredda att göra det?

Ett återkommande argument har varit behovet att skapa stabilitet. Problemet är att ordet kan betyda lite vad som helst. Handlar det om att krossa talibanerna och sätta stopp för dödandet av civila? Om det verkligen vore omtanke om de civila som avgjorde den svenska regeringens politik så är det svårt att förklara varför det dröjde så länge innan man rapporterade om hur många civila som dödats i sina propositioner.

Råder stabilitet när inte en enda civil afghan dödas eller har målet uppfyllts när det bara är några hundra? Kanske betyder stabilitet bara att man säkrar en proamerikansk regering.

Det är inte lätt att veta varför Sverige haft soldater i Afghanistan i tio år nu. Om det bara handlade om att förbättra livet för Afghanistans kvinnor så kunde vi lika väl ha stött den ryska ockupationen av Afghanistan. Den kommunistiska diktaturen i Kabul var mycket bättre än dagens knarkdiktatur på att sätta flickor i skola. Men då beväpnade USA de gerillasoldater som brände skolor och avrättade lärare och läkare.

Ska man tro vissa opinionsbildare – som Correns ledarredaktion – måste vi kriga i Afghanistan för att underhålla goda relationer med USA. Och mycket talar för att det nog är detta det egentligen handlar om. Men så cyniskt kan man inte marknadsföra ett krig. USA:s utrikesminister John Kerry vet bättre: ”Vi måste avsluta det här på ett sätt som ärar de uppoffringar som gjorts” förklarade han under sitt besök i Stockholm. Sverige ska alltså kriga vidare i Afghanistan för svenska soldater dött. Ju fler som dör, desto bättre skäl har vi alltså att stanna. Döden gör kriget i Afghanistan både meningsfull och ärofull.

IDAG

3 kommentarer:

martin sa...

Stabilitet har uppnåtts när den västvänliga regimen kan sköta repressionen på egen hand.

Jan Wiklund sa...

Jag undrar hur länge det dröjer innan den osjälvständiga svenska regeringen kastar loss från det sjunkande amerikanska skeppet och klamrar sig fast vid Kina istället?

martin sa...

Jan,
vi jobbar på för fullt med att ställa oss in med BRICS. Vi gör som alltid, spelar bägge sidorna, har funkat bra förr.