onsdag, maj 01, 2013

Regeringen lika stark som försvaret


Första maj i Tierp. Bilden är snodd från Erik Laaksos blog

Flottan saknar luftvärn, flygvapnet är främst verksam under kontorstid och ÖB menar att vi kan försvara delar av landet en hel vecka. Det svenska försvaret är alltså i gott skick konstaterar nymoderaten Hans Wallmark. Så har han i alla fall sagt de senaste åren.

Det svenska försvaret är redan nu så starkt att vi både kan kriga vidare i Afghanistan och skicka flottan att bekämpa pirater utanför Somalias kust menar Wallmark. Och det är sant att en flotta utan luftvärn kan vara effektiv mot pirater utan flygvapen. Och regeringen fortsätter sin ambitiösa försvarspolitik. Storsatsningen på nya stridsflygplan – med i stort sett oförändrad budget – kommer att leda till att flygvapnet halveras. Igen.

Men allt är inte bra i Sverige erkänner Wallmark. Vi måste bli bättre på att granska det svenska biståndet.

Det har också varit biståndsminister Gunilla Carlssons mantra sedan hennes första dag på jobbet. Carlsson har förbättrat granskningen genom att lägga ner den myndighet som granskar biståndet innan en ny organisation satts igång. Regeringen har också flyttat över biståndsmedel till UD där bistånd bland annat används till att finansiera svenska ambassaders spritfester. När riksrevisionen granskade UD:s hantering av biståndspengarna kom man fram till att departementets kontroll var betydligt sämre än SIDAS. I stället för att gå vidare valde riksrevisionens granskningschef som tidigare arbetat med Fredrik Reinfeldt på regeringskansliet att inte fortsätta granskningen.

Gunilla Carlsson har berättat att hon ska föra över pengar från SIDAS livsmedelssatsning till bioteknologisk forskning. Forskningsbudgeten ska tas ur munnen på svältande människor. Förr ville moderaterna minska biståndet. Nu nöjer de sig med att använda det till vadsomhelst och kalla det bistånd.

När Gunilla Carlsson bad ett konsultbolag utvärdera hur hon skötte departementet blev resultatet en rapport som saknar motstycke. Biståndsministern är om man ska tro de tjänstemän som arbetar med henne… med ett ord: inkompetent. Rapporten är så svidande att till och med kollegor från allianspartier skruvat på sig.

Vissa ser det faktum att biståndsministern själv beställde rapporten som som ett tecken på viss kompetens. Och det är sant att regeringen inte vanligtvis arbetar så här. Regeringen lägger ju annars ner hela myndigheter som arbetslivsinstitutet och djurskyddsmyndigheten så att det inte produceras rapporter som kan försvåra regeringens politik. I stället använder man skattebetalarnas pengar till att avlöna PR konsulter som berättar hur jättebra allt är. Andra myndigheter har också börjat använda skattepengar till politisk reklam. FRA har skönmålat sin avlyssningsverksamhet, och Försvarsmakten gör reklam för kriget i Afghanistan. Regeringen har dessutom kortat ner remisstiden så pass att myndigheter och organisationer ofta inte hinner ge konstruktiv kritik på regeringens förslag. Men vad ska man med invändningar till när man bedriver den enda vägens politik?

DN


1 kommentar:

Hemlige sa...

Gunilla Carlssons arbete på UD tillhör det mest hyllade på borgerliga ledarsidor. SvD:s Ivar Arpi har efter konsultrapporten föreslagt att man skall avskeda UD:s tjänstemän och behålla Gunilla Carlsson:

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/enprocentsmal-for-bistand-leder-till-korruption_8089544.svd
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/bistandet-pa-vag-upp-ur-gamla-hjulspar_8136654.svd