onsdag, maj 22, 2013

Svenska vapen till Mugabe?

Den svenska regeringen har ett brinnande engagemang för demokrati. Men engagemanget gäller främst länder som är i konflikt med USA och som står under internationella sanktioner. Så fort sanktionerna mot en diktatur hävs drar sig inte regeringen från att sälja vapen och krigsmateriel till slaktarregimer. Fallet med Libyen är talande. Ena året försökte regeringen sälja övervakningsutrustning till Khadaffi, för att nästa år stödja ett militärt ingripande mot den tilltänka kunden. Västvärlden säljer gärna vapen och låtas vara upprörd när de sedan används.

Affärsintresset förklarar varför personer som Birgitta Ohlsson hela tiden låtsas som om Zimbabwe skulle vara den enda diktaturen i Afrika. Nu senast i Expressen skriver hon under den uppgivna rubriken ”Mugabes diktatur måste få ett slut” att Zimbabwe saknar mänskliga rättigheter och att ekonomin är dålig. Men den 89 årige diktatorn ser ut att även kunna manipulera sig kvar i makten även efter nästa val i september eller oktober. Oppositionen som samregerat med Mugabe de senaste åren har komprometterat sig med ohämmad korruption och sexskandaler. Det är därför möjligt att Mugabe skulle kunna vinna valen med ett minimum av repression.

Det är möjligt att USA kommer att gräva ner stridsyxan med den 89 årige presidenten efter valet och häva sanktionerna, skriver The Guardian Weekly. Det amerikanska utrikesdepartementet uppvakta nyligen Mugabe med ett speciellt sändebud och även människorättsaktivisten Jesse Jackson har varit där. Tonen har varit allt annat än kritisk. The Guardian skriver också att forskare börjat ifrågasätta föreställningen att Mugabes jordreform skulle ha varit så dålig. Produktion är nu uppe på samma nivåer innan jordbruken konfiskerades från dess vita ägare.

Det är fullt möjligt att Mugabe kommer att bli lika rehabiliterad som Khadaffi blev under några år. Och då är det väll lika okey att sälja vapen och krigsmateriel till Zimbabwe som att sälja till Saudiarabien, Libyen, Kuwait och Pakistan. Då får Birgitta Ohlsson hitta ett annat utlopp för sitt demokratiska engagemang.

Inga kommentarer: