måndag, juni 10, 2013

DN:s tvivelaktiga källor

Svenska medier skriver nu en hel del om presidentvalet i Iran. Frågan är om den läsande allmänheten delar svenska journalisters intresse för iransk politik. En lång TT artikel som DN publicerade idag, "Irans val förutsägbar nagelbitare" har ännu inte fått en enda kommentar eller blogglänk.

Ingen av de som kommenterar valet i Iran i den här artikeln verkar befinna sig i landet. Så brukar det vara. Dina Esfandiary arbetar på den brittiska tankesmedjan IISS som spred felaktiga uppgifter om irakiska massförstörelsevapen 2002. IISS har också vid flera tillfällen rapporterat att Iran snart kan ha kärnvapen. Frågan är vad som krävs för att en källa ska straffa ut sig på TT och DN. Och är det verkligen helt omöjligt att hitta folk i Iran som kan kommentera valet?

Det är svårt att tänka sig att DN/TT skulle skriva om det amerikanska presidentvalet och bara låta folk som inte befinner sig i USA komma till tals. Eller om deras USA experter inte kunde engelska. Men svenska tidningar drar sig inte för att presentera folk som varken kan arabiska eller persiska som experter på arabvärlden och Iran.

3 kommentarer:

Kurt sa...

Svenska tidningar har ju inte ens längre några korrespondenter som de tillfälligt kan skicka utomlands. SvD har ju t ex ersatt utrikeskorrespondenter med semestrande ledarskribent som passar på att tala med en tankesmedja.

Anonym sa...

Visar på okunskapen hos dagens "journalister" som just Carl Fridh Kleberg.
Det handlar väl ofta om unga yuppies som sitter och dricker latte i city helt ovetandes om historia och objektivitet.

Unknown sa...

Det är ju mycket ironiskt att Google idag:

"varnar för att tiotusentals iranska e-postkonton har utsatts för hackarattacker de senaste veckorna. Det rör sig om försök att komma åt inloggningsuppgifter till Gmail-konton. Med tanke på det annalkande presidentvalet i Iran tror Google att attacken är politiskt motiverad."

Det faktum att Google själva lämnar ut information om användare till stater bör ju då också vara politiskt motiverat.