torsdag, juni 13, 2013

En enda svensk journalist i Teheran

Corren tycks vara den enda svenska tidning som haft en reporter på plats i Iran. Andra som skriver om det iranska presidentvalet har använt källor baserade i USA eller Sverige. Frilansjournalisten Kalle Bergstedt har haft det goda omdömet att avstå ifrån att intervjua andra journalister i Iran, vilket hände valet 2009. Bergstedt har i stället pratat med studenter som hänger på hippa kaféer i Teheran. Redan i ingressen görs tre påståenden: ”Ingen av dem tänker rösta. Många vill fly till väst. De känner stor hopplöshet.”
Det finns ingen anledning att tvivla i sanningshalten i detta men frågan är hur representativa de som Bergstedt mött egentligen är. Om en iransk journalist åkt ut till Husby och intervjuat några arbetslösa ungdomar som aldrig röstat skulle de säkert saga en och annan sanning om tillståndet i Sverige. Men deras syn på Sverige säger inget om var majoriteten av svenska folket står.
Valdeltagandet i iranska presidentval brukar vara 60-80 procent. Det är betydligt högre än i USA. Även om en del statsanställda är tvungna att rösta tyder det mesta på att en majoritet ändå bryr sig om valet. Om iranierna är hälften så intresserade som svenska journalister av presidentvalet så blir det kanske ett hyfsats valdeltagande även denna gång.

Nyhetsbyrån AP gav för övrigt en helt annan bild av stämningen i Iran efter att ha sökt sig utanför Teherans engelskspråkiga elit.
Martin tipsar om en annan verklighet som Modern Drunkard Magazine rapporterat om i reportaget: The inebriated republic of Iran.

4 kommentarer:

SW sa...

Tack för artikeltips.

Som revolutionär kommunist vill jag tillägga att jag naturligtvis betraktar "valet" som odemokratiskt och ogiltigt på förhand, och jag hoppas naturligtvis på att regimen och hela staten kastas omkull.

Anonym sa...

Lite grann som att intervjua exilkubaner i Miami om Kuba eller snorrika Capriles-venezuelaner från de fashionabla förorterna till Caracas om Venezuela.

Även Iran har sin urbana överklass, fullkomligt avskurna från verkligheten. Kalle kunde lika gärna stannat hemma i Linköping eller var han nu bor, för vem skulle intervjua Ahmadinejads överväldigande väljarbas?

Pierre Gilly sa...

Anonym 6:51 Fast det är bättre att tala med lattefolket på plats än tankesmedjor i Washington.

Anonym sa...

Som vanligt, unga journalister med födomar och saknad av objektivitet.