söndag, juni 16, 2013

Stångdansare, spioner och SnowdenDet är kanske bara i duschen man inte kan övervakas. Än så länge. Den senaste tidens avslöjanden visar att den amerikanska kontrollen av telefoner och internet är nästan lika omfattade som i Hollywoodfilmer. USA har en koll på folk som gamla Sovjetunionen inte kom i närheten av. Google, Microsoft, Facebook, You tube, Twitter, Amazone, Apple, och telefonoperatörer förser gladeligen NSA och andra säkerhetstjänster med information om vem vi har kontakt med vem och om våra vanor på nätet.

Just nu håller NSA på att bygga en ny anläggning i delstaten Utah. Enligt Kanadensiska tidningen Le Devoir kommer bara elförbrukningen att gå på 40 miljoner dollar om året. När det gäller övervakning finns det ingen budgetkris.

Att säkerhetstjänsten tycker om Utah beror på att befolkningens ovanliga kompetens. Utah är mormonernas hemstat: härifrån skickas missionärer till världens alla hörn. Här finns en unik tillgång till lingvister och översättare. NSA har redan 1600 anställda. Några av dem har i sin ungdom knackat dörr i Sverige i hopp om att frälsa själar.

Rent tekniskt finns det ”enorma möjligheter för övervakning” anser den svenska IT experten Per Ström. Det går nästan inte att dölja något vi gör med våra datorer eller mobiltelefoner. Det flesta programvaror och många av de mest populära internettjänsterna är amerikanska. Det gör det till exempel tekniskt enkelt att på distans aktivera både mikrofon och kameran i datorer och mobiltelefoner. ”Den försiktige bör alltså tejpa för webcam och mikrofon ” skriver Ström i sitt nyhetsbrev.

Övervakningen motiveras med att man behöver skydda sig från terrorism men en stor del av NSA:s verksamhet, kanske fyrtio procent av dess budget, går ut på att spionera på andra länders företag. Ett enkelt sätt att bilda sig en uppfattning av vad USA sysslar med är att lyssna på vad man anklagar Kina för. Vi ser inte världen som den är, utan som vi är, påpekade författaren Anis Nin.

När media avslöjar att Europeiska företag mutat sig till affärer eller brutit mot sanktioner så kommer uppgifterna ofta från den amerikanska säkerhetstjänsten. Den franske parlamentarikern Jacques Myard radar upp exempel på detta i en bok från 2006. Mayard menar också att NSA håller amerikanska företag underrättade om europeiska företags bud i känsliga storaffärer. Förr inriktade sig underrättelsetjänsten på att förstå världen men dagens spioner verkar för en verklighetsförändring. En viktig del av arbetet går också ut på att manipulera opinionen.

DN har börjat smutskasta mannen som avslöjade det amerikanska spionprogrammet: ”Lindsay Mills, visslaren Edward Snowdens flickvän, som han bodde tillsammans med på Hawaii, skriver nu känslosamt på sin blogg om sorgen hon upplever efter att pojkvännen utan förvarning lämnat henne”. ("Snowdens övergivna flickvän saknar kompass", DN, 11/6)

DN:s Kalle Holmberg skriver också att flickvännen är en ”stångdansare”. Det vore intressant att veta DN resonerade när man kom fram till att dessa detaljer – som dessutom bygger på en ytterst osäker källa – är av intresse för allmänheten. Vem tog initiativet till artikeln och hur motiverade man den? Varför är det viktigt att skriva om Snowdens privatliv?

Har du blivit illa behandlad av Kalle Holmberg? Har du haft sex med Peter Wolodarski, DN:s chefredaktör och ansvariga utgivare? Vet du om Peter Wolodarski dumpat någon på ett mindre gentlemannamässigt vis? Skriv om det!

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Kalle Holmberg vet jag inget om. Men jag hittade en halvrolig teckning av salig Hillersberg om Wolodarskis tidigare chef: http://bjornbrum.blogspot.se/2013/06/lite-kombinationsarbete.html Man kan väl säga att en del av de där liberalerna är riktiga libertiner!

Angående duschande: om man samlar ihop dusch- och tvättvatten kan man analysera dess innehåll och därmed avslöja vad personen hållit på med. Motorolja, surströmmingsspad, dyr parfym - det kan ge många viktiga ledtrådar!

Kurt sa...

Ja i Utah nöjer man sig ju inte med att övervaka de nu levande, utan de övervakar även de som levat tidigare och skriver aktivt om historien också.

Tidigare stal DN nyheter med lite klass t ex från Wasgington Post, nu när det skall gå lite snabbare så blir det tabloider som New York Post och Daily Mail som de stjäl från.

Anonym sa...

Kanske var det Silberstein som gjorde stång scoopet ...