fredag, juli 26, 2013

Svensk militär skyddar diktaturRegeringen vill återigen förlänga Sveriges militära närvaro i Afghanistan. Riksdagsmannen Hans Wallmark – som tidigare bland annat hävdat att Sveriges försvar är jättebra och att vi inte säljer vapen till diktaturer trots att kontrakten är offentlig handling, marknadsför nu kriget med hjälp av två märkliga påståenden.

Wallmark hävdar på fullt allvar att svenska soldater ”riskerat liv och hälsa i demokratins och mänsklighetens namn” (”Bistånd och militärt skydd går hand i hand” 29/5). Ingenting kunde vara mindre sanningsenligt när det gäller vår tio år långa militära insats i Centralasien. Afghanistan är ingen demokrati.

Wallmark talar om att regeringen ska ställa upp för de svenska soldaterna men det är svårt att tänka sig ett större svek än att låta dem skydda en knarkdiktatur.

Wallmark hävdar också att militären är en förutsättning för bistånd. Svenska biståndsarbetare håller inte med.

”Vi har inget skydd av militären och har aldrig haft”, sa till exempel Torbjörn Pettersson, Svenska Afghanistankommittés generalsekreterare, till DN för några år sedan. Han fortsatte: ”Om de håller sig borta från oss så kan vi bättre göra vårt jobb. Vi har fyrahundra skolor i hela Afghanistan, ingen av dessa har bränts. Vi hade också skolor under talibantiden på 90-talet, även flickskolor.”
Kristianstadsbladet

Inga kommentarer: