måndag, augusti 26, 2013

Bakom kulissenDemonstrationer mot den iranska regeringen organiserade av CIA. Iranska parlamentariker mutade av amerikanska agenter. Det låter som en John Le Carréroman. Eller sovjetisk propaganda. Men i måndags erkände CIA att man verkligen organiserade kuppen mot Irans demokratiskt valda regering 1953.

Kuppen förgicks av en propagandakampanj där Mossadeq framställdes som farlig och mentalt instabil. Amerikanerna intalde sig själva om att Mossadeq var en kryptokommunist som skulle lämna över landet till Sovjetunionen.

CIA:s erkännande kom i form av att man tvingades publicera vissa dokument.

Men det har redan funnits så mycket bevis att den amerikanska regeringen redan slutat mörka. Bill Clintons utrikesminister Madeleine Albright medgav redan år 2000 att USA spelat en betydelsefull roll i kuppen mot Mohammed Mossadeqs demokratiskt valda regering. Barack Obama talade om USA:s inblandning i ett tal i Kairo 2009. USA har beklagat men aldrig officiellt bett om ursäkt för sin roll.

I Iran har man alltid vetat. När Iranska studenter ockuperade den amerikanska ambassaden 1979 var den främsta anledningen att man ville förhindra att CIA organiserade en kupp mot landets nya regering.

Frågan man kan ställa sig såhär sextio år senare är om USA fortfarande försöker störta Irans regering med liknande metoder. Det finns en del som tyder på det.

Amerikanska skattepengar går till exempel till organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter i Iran samtidigt som man inte alls är intresserad av att hjälpa demokratin i Saudiarabien eller andra proamerikanska diktaturer.

När den irakiska staden Halabja gasades 1988 anklagade amerikanska UD Iran
för att ha utfört attacken, trots att Vita Huset visste att det var Saddam Hussein som var skyldig. Och även sedan hela världen fått klart vem som utfört attacken använde USA sitt inflytande i FN för att formulera ett fördömande som gav intryck av att Iran hade något med saken att göra. New York Times skrev utförligt om detta i artikeln ”America diden´t seem to mind poison gas” (17/1 2003).

Vita Huset och amerikanska myndigheter har på samma sätt mot bättre vetande försökt knyta Iran till attacken mot World Trade Center. (1.)

USA har också hävdat att Iran och Hizbollah var ansvariga för attacken mot Khobar i Sauiarabien 1996 där 19 amerikanska soldater dödades och nästan 500 personer skadades. Det var även FBI:s slutsats efter tre års utredande. I likhet med många andra fall erkände de formodade gärningsmännen genast sin egen och Irans inblanding. Men de misstänkta hade torterats och det visade sig inte finnas mycket verkliga bevis.

William Perry, som var USA:s försvarsminister vid bombingen, hör till skeptikerna, och har sagt att det i själva verket var Al Qaida som låg bakom attacken. Även Saudiarabiens inrikesminister, pris Nayef, har sagt att Iran inte var inblandad (3).

Det finns många attentat eller försök till attentat som Iran anklagats för att ligga bakom men där bevisningen minst sagt är svag. För några veckor sedan tog utredningen av bombattentatet mot ett judiskt centrum i Buenois Aires 1994 , där 85 människor dödades och hundratals skadades, en ny vändning.

En argentisk åklare har börjat utreda Carlos Vladimir Corach, en judisk fd minister i Carlos Menems regering på 1990 talet. Corach som var ansvarig för byggandet av förintelsemuseet i Buenos Aires har betalt 400 000 dollar till en man som tros ha ha byggt bomben som användes i attentatet.

Det för tidigt att dra några slutsatser om Corach skuld i det här skedet men det faktum att åklagaren är intresserad av honom tyder på att bevisen mot Iran inte kan vara så starka. Men det tycks bara vara The Times of Israel som rapporterat om detta.

Misstankar mot Iran rapporteras alltid men när det efter ett antal år kommer fram uppgifter om att man kanske är på fel spår tappar de stora medierna intresset. Då hittar man I stället nya fräscha anklagelser att skriva om. Om CIA fortfarande bedriver antiiransk propaganda vet vi först när mer aktuella arkiv öppnas. Förhoppningsvis behöver vi inte vänta i sextio år igen.

1. Bloomberg, 23/12 2011. ”U.S. District Court Rules Iran behind 9/11 Attacks. CNN.com 19/7 2004. “Bush probes possibel Iran links to 9/11. “

2. AP. 22/5 1998 ”Saudi official says no foreign involvement in Khobar bombing”. ” UPI. 6/6 2007. ”Perry: U.S eyed Iran after bombing.”

3. The Times of Israel, 1 juli, 2013. ”Jewish ex Argentina minister face probe in bombing.”

Publicerad i Fria Tidningen

DN

1 kommentar:

Anonym sa...

"I Iran har man alltid vetat. När Iranska studenter ockuperade den amerikanska ambassaden 1979 var den främsta anledningen att man ville förhindra att CIA organiserade en kupp mot landets nya regering."

Och om jag minns rätt så skrev Robert Fisk i 'The Great War for Civilization' att man vid ambassadockupationen också hittade en hel del dokument som tydde på långt gångna planer på en kontrarevolution.