fredag, september 27, 2013

Kapacitet att nå kapacitet att bygga kärnvapen skrämmer

DN:s Gunnar Jonsson efterlyser iranska eftergifter. Iran får inte upparbeta och i praktiken inte heller köpa uran. Iran måste bevisa att man inte genomfört studier eller experiment som är relevanta för kärnvapen men man får inte undersöka de dokument som påstås tyda på det. Varken Iran eller IAEA får heller veta varifrån dokumenten kommer, trots att det är oumbärligt om man ska fastställa deras äkthet. Iran måste tillåta inspektioner varsomhelst men har inte rätt att få veta hur ett inspekterat område någonsin kan avskrivas från misstankar om att något skumt kan ha inträffat där.

GJ vet att varken IAEA eller den amerikanska underättelsetjänsten tror att Iran försöker tillverka kärnvapen. Men det är tydligen lika fel att landet kan ha kapacitet att framställa kärnvapen som att faktiskt bygga dem. Fast GJ tror inte ens att Iran har kapaciteten. Han skriver att "förmågan är inom räckhåll". Det vi ska vara rädda för är alltså att Iran har kapaciteten att nå kapacitet att bygga kärnvapen. Om de fattar det beslutet.

Iran måste ge efter och erkänna att man bara har skyldigheter och inga rättigheter. Då kanske väst lättar på banksanktionerna så att Iran kan importera mediciner. Men kanske är det mer troligt att man inte erbjuder något i utbyte mot eftergifter.

2011 fick Brasilien och Turkiet Iran att gå med på en amerikansk plan som byggde på att Iran skulle deponera delar av sitt kärnbränsle utomlands. Men då så sa USA nej. Det är svårt att förstå varför USA säger nej till sitt eget förslag om man verkligen är orolig för att Iran ska skaffa kärnvapen. Men om man bara använder talet om kärnvapen för att rättfärdiga en politik som i själva verket syftar till störta regimen blir det inte lika konstigt.

svd

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Jag tycker vi skulle kunna kräva att samma sak riktas mot t.ex. Sverige. Så skulle vi bli av med de kärnkraftverk som bara hänger med och hänger med trots att de skulle vara avvecklade till 2010.

martin sa...

Jan,
där är du kanske något på spåret! Ingångna avtal mellan staten och svenska folket så som avveckling av kärnkraft skiter svenska staten högaktningsfullt i. Men avtal med främmande makt de följer staten slaviskt även om det är emot det svenska folket.