torsdag, september 12, 2013

Corren visar vägen: Pinochet fick Chile att blomstra

I dagens ledare hyllar Correns Christian Dahlgren Augusto Pinochets nyliberala reformer i Chile. Diktatorn fick Chiles ekonomi att ”blomstra igen efter ett batteri av marknadsliberala reformer”. Verkligen?

Chile hade ingen ekonomisk tillväxt mellan 1973 och 1986. Ekonomin började växa först efter att många nyliberala reformer brytits upp. Man blev bland annat tvungen att åternationalisera bankerna ett tag sedan de spekulerat bort miljoner chilenares besparingar. Men bara en mindre del av befolkningen har fått en del av den växande kakan.

De bäst fungerande delarna av landets ekonomi har aldrig utsats för nyliberala experiment. Chiles största exportprodukt är koppar från det statligt ägda gruvbolaget CODELCO. Detta bolag, världens största kopparproducent, skapades genom att Salvador Alliende förstatligat flera gruvor som ägdes av utländska bolag. Statliga CODELCO finansierade i praktiken Pinochets militär så att denne kunde tvinga på landet nyliberala reformer. Bortsett från koppar exporterar Chile fortfarande främst jordbruksprodukter, vilket knappast varit möjligt utan Alliendes jordbruksreform.

Finns det skäl att tro att resterande nyliberal politik i Chile – som höga avgifter för utbildning – kommer att skapa välstånd i framtiden? Om man har betalt för att inte tänka går det säkert att tro det.

DN

3 kommentarer:

martin sa...

För en som pluggat i Linköping och i många år debatterat med "liberaler" från Linköping kommer det inte som en överraskning att de är liberala på samma sätt som Mussolini, Franco och Pinochet var liberala.

Bra att du plattar till den där historierevisionismen, vilket iofs också är en klassisk liberal paradgren. Jag blev riktigt förbannat. Jag växte upp i göteborg och halva min skolklass bestod av sydamerikanska flyktingar 1980.

Jävla smaklöst. Militärkupp, mord och tortyr är inget att bry sig om om det leder till en avreglerad finansmarknad. Man tar sig för pannan.

Pierre Gilly sa...

:)

Anonym sa...

Bra artikel!! Tyckte också att Correns ledare var otroligt smaklös!!