onsdag, november 20, 2013

DN hittar atombomb


Bild: Guerra de la Paz


Bråket mellan Iran och de västländer som har synpunkter på landets kärnkraftsprogram är inte helt lätt att förstå sig på. Inte minst om man bara har någon timme på sig, eller mindre att sno ihop en artikel, och bara skriver av utländska tidningars rapporter. Det blir lätt något av viskningslek av det. Varje gång en text skrivs om av en journalist kryddas den lite för att väcka intresse. När sedan bloggarna tolkar det de läser brukar kärnvapenkriget nästan vara ett faktum.

I DN hävdar nu Victor Lindbom att konflikten "handlar om huruvida Iran har, eller försöker skaffa, kärnvapen." (min fetstil) Men det finns ingen som tror att Iran har kärnvapen. Håkan Holmberg på UNT formulerade sig likadant för några år sedan, och någon liknande kuf på Washington Times har också gjort det. Politiken.se gjorde samma sak i ingressen när de recenserade min senaste bok. Men det är bara slarv.

Det är inte heller helt korrekt att hävda att väst tror att Iran "försöker skaffa kärnvapen". IAEA har aldrig rapporterat att Iran försöker tillverka en atombomb. Varken CIA eller Mossad tror det heller. CIA anser att Iran försöker skaffa kunskap och teknologi så att de har kapaciteten att bygga kärnvapen om de skulle vilja så i framtiden. USA vill förhindra att Iran har kapaciteten att nå kapaciteten att tillverka kärnvapen.

Det visar att man har lärt sig mycket sedan man invaderade Irak under förevändningen att landet hade massförstörelsevapen. Nu har man formulerat en anklagelse som inte kan motbevisas. Kapaciteten att tillverka kärnvapen är något som inte kan verifieras eller vederläggas lika lätt som om det existerar en tunna med kemvapen någonstans. Kapacitet kan mätas och värderas lite hursomhelst. I alla fall av opinionsbildare och makthavare. De agenter som mördade iranska fysiker i Teheran ansåg förmodligen att de minskade Irans kapacitet varje gång tog någons liv.

Uppdatering:
Goolade Victor och hittade det här!

Inga kommentarer: