tisdag, november 19, 2013

Militär mot tidig tomte?

Venezulas president har beslutat att flytta på Julen rapporterar Håkan Holmberg på UNT. Bonusar ska nämligen betalas ut i början av december i stället för i slutet. Internationella medier rapporterar chockat att presidentpalatset redan är julbelyst. Om detta är sant kan Venezuela mäta sig med Filipinerna där affärer har ute juldekorationer i månader.

Det här får folkpartisten Håkan Holmberg att sätta sitt hopp till militären: ”Om valen inte tillåts tvinga fram en ny politik eller en ny ledning så kan mannen som flyttade på julen själv flyttas bort av militären". Det är nog bara militären under en Pinochet som kan förhindra tidig bonus, sänka inflationen och genomföra en sann liberal politik.

I Sverige har kanske uppåt hundra helgdagar försvunnit sedan 1500 talet. Bland annat Kyndelsmässodagen, Jungfru Marie bebådelsedag, Eriksmäss, Skärtorsdagen, Tredjedag påsk, Annandag Pingst, Midsommardagen, Allhelgonadagen, Tredjedal jul och Fjärdedag jul för att nämna några kända. En del helgdagar har flyttats: midsommardagen som brukade vara den 24 juni ligger nu på närmast liggande lördag. Så midsommarafton är nu alltid en fredag, vilket är praktiskt om man ska supa.

Det finska näringslivet vill öka produktiviteten genom att flytta Kristi himmelsfärdsdag och trettondag jul så att de alltid infaller på en lördag, rapporterade SvD för några månader sedan. Ska finnarna sätta sitt hopp till militären?

3 kommentarer:

Jan WIklund sa...

Att flytta på midsommar var ett attentat. Midsommardagen var annars den givna kandidaten för en svensk nationaldag - det var den 24 juni 1434 som Borganäs brändes. Så nära stormningen av Bastiljen har vi aldrig varit.

Pierre Gilly sa...

Jan: Du borde skriva en bok om Sveriges historia.

Jan Wiklund sa...

Det finns en artikel på http://www.folkrorelser.org/inenglish/swedishsocial.html

Böcker lönar sig inte att skriva.