onsdag, november 06, 2013

Vad har Corren för kommentarsregler?

Skrev en kommentar till Christian Dahlgrens ledare i Corren: En fransk skåning upptäcker Amerika som tidningen plockade bort efter ett par timmar. Liberala tidningar har ofta svårt för yttrandefrihet. Franska östgötar som mig har svårt att förstå varför vissa kommentarer censureras och andra inte. Förmodligen känner man bara efter i magen.

Min kommentar var den här:


"Man ska inte blanda ihop liberalism och maktdelningsprinciper med demokrati. Tocqueville var ingen demokrat och hans liberalism var ganska märklig. Om den verkliga liberalismen på den tiden finns lite seriös debatt. John Lock var till exempel för religionsfrihet, men den skulle inte gälla ateister, som han ansåg opålitliga. Och den skulle inte heller gälla katoliker eftersom han ansåg dem vara intoleranta. I Sverige är det folkpartiet som infört förbud mot att ljuga om förintelsen av judar under andra världskriget. Och hur många folkpartister var emot FRA lagen?

Liberalerna ville länge inte heller att ursprungsfolk och svarta skulle ha del av den vita mannens frihet. Slaveriet försvarades rent av länge med liberala argument, vilket fick Samuel Johnson att undra: ”How is it that we hear the loudest yelps for liberty from the drivers of negroes?” (”We won´t be their Negroes”, förklarade till exempel John Adams. ) Många av de som tidigast och hårdast motsatte sig slaveriet i Amerika var kristna fundamentalister. Afrika kolonialiserades till större delen under de år då liberalism och maktdelningsprinciper slog igenom. Dagens bombliberaler använder ganska snarlika argument för att västländer ska invader fattiga ickeliberala länder. Liberalism har en missionerade sida som rättfärdigar krig.

Urpsrungsbefolkningen i USA utrades till större delen när landet var liberalt och allt mer demokratiskt. Och utrotningen av ursprungsbefolkningen i Kalifornien tog riktig fart först efter att delstaten infört full manlig rösträtt 1850. På bara tio år minskade de från över 150 000 till 30 000. Men liberalismens och demokratins faktiska historia talar man aldrig om på ledarsidor."

Ett förtydligande. John Adams och Samuel Johnson talade om de amerikaner som kämpade för oberoende från England, och begagnade en frihetsretorik, samtidigt som man höll kontinentens svarta som slavar och utrotade ursprungsbefolkningen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Om du inte får något rationellt bemötande av den du debatterar med, så beror det förmodligen på den att den du debatterar med inte har några rationella argument att komma med. Tystnad är en stark indikation på frånvaro av rationella argument!

Simsalablunder sa...

Ja, märklig policy. Tänkte att det kanske berodde på antal tecken. Ibland, när man är i närheten av max antal tecken, men under tillåtet antal, så fungerar det inte ändå inte att posta kommentarer, som om räknefunktionen skulle ha buggar i sig. Men så var det ju inte här. Corren har, när jag kollade, stängt av kommentarer helt.

martin sa...

Satt och lyssnade på lite gammal musik här om dagen. Råkade få på Poppens Mussolinis med Nationalteatern, en låt jag aldrig riktigt gillat, men nu förstod jag den plötsligt aldeles klart.

"frihetssfacisten är här igen
slår ut den gråa vällingen.
Popens mussolinis på scen igen
med dansande drömmar om friheten."

Liberaler har en ralation till fascisterna. Kan ha att göra med att de talar ofta om frihet, men fria är de sällan, de är fjättrade av rädsla för omgivningen. De söker sin frihet med en nattväktarstat som skyddar deras frihet, frihet från omgivningen, frihet från avvikaren, frihet från de som missbrukar friheter osv. I slutändan blir friheten ett fängelse.

Jan Wiklund sa...

Dom kan gå på så där så länge folk inte har nån annan källa till sina nyheter. Följaktligen borde vi slå ihop oss om att ge dem det.

Liberaler borde glädjas - Corren är väl monopoltidning i Linköping? Lite fri konkurrens skulle inte skada...

Pierre Gilly sa...

Jo, en oberoende tidning i Linköping vore inte fel. Upsala Frias misslyckande visar att det nog är väldigt svårt att få ihop det ekonomiskt för en ny papperstidning i en stad av Linköpings storlek. En webbtidning är fullt möjlig.