tisdag, december 31, 2013

2013 fäfotens år


Bild Dave Brown

2013 blev inget vidare år. Den arabiska våren kom av sig. Egyptens första demokratiskt valda president avsattes av militären. Upproret i Syrien har i hög grad tagits över av islamister. Edward Snowdens avslöjanden om den amerikanska övervakningen, FRA i Sverige. Runt om i Europa har främlingsfientliga partier gått fram. Sverigedemokraterna överlever sina självmål på ett sätt som Ny Demokrati inte förmådde. Kanske beror det mer på förändringar bland väljarna än att Jimmie Åkesson skulle vara skickligare politiker än Ian och Bert. Demokratin, liberalismen och humanismen har fått sina törnar under året som gått.

Ekonomin har legat för fäfot. EU har ingen plan för att komma till rätta med de ekonomiska problemen. Tyskland, unionens största stat är handlingsförlamat och ägnar sig åt Luthersk moraliserande i stället för att försöka lösa situationen. Ett slakteri i norra Frankrike som gick i konkurs för ett par månader sedan illustrerar hur ohållbar den ekonomiska politiken är. 800 personer förlorade jobbet. Franska arbetare är generellt mer produktiva än tyska men Tyskland har en klar konkurrensfördel: landet saknar minimilöner. Upp till tio procent av de som jobbar på tyska slakterier kommer från Östeuropa och tjänar runt 2 euro i timmen. Förbundskansler Ingela Merkel talar om återhållsamhet men om andra länder kunde kopiera Tysklands ekonomiska politik skulle det få katastrofala följder. Även rationalismen har fått sina törnar i år.

2013 sökte sig tiggare från Rumänien även utanför storstadsområdena. I Linköping sitter de nu till och med utanför konsumbutiker i förorterna. De har ingen utbildning, inga särskilda färdigheter eller språkkunskaper som gör dem anställningsbara. Och både Rumänien och EU saknar vilja att satsa resurser på att integrera dem i samhället. De småpengar som EU skickat för att åtgärda den värsta nöden har dessutom stulits av rumänska byråkrater för ”administrativa projekt”.

När den första tiggaren, en kille i tjugoårsåldern, dök upp i Linköping – för runt tio år sedan – väckte det häftiga reaktioner. En ung kvinna skällde ut honom: ”I Sverige tigger man inte”. 2003 kunde en enda tiggare skaka om den svenska självbilden. 2013 har de blivit ett normalt inslag i vardagen. Precis som vi vant oss vid tanken att vara övervakade när vi talar i mobilen eller surfar på nätet. Om några år kommer vi kanske tycka att det är lika normalt att se ”etniska svenskar mitt i livet”, som statsministern uttryckte sig, att sitta och tigga. Om vi avskaffar kollektivavtalen, vår motsvarighet till minimilöner, lär många börja tigga efter arbetsdagens slut. EU:s slogan för 2013 kunde ha varit: en tiggare i varje gathörn.

1 kommentar:

Sunburn sa...

2014 börjar bra: Nu har Japan lagt ut Fukushima-städningen på Yakuza-gangstrarna, vilka i sin tur hyr in hemlösa för jobbet:
http://hat4uk.wordpress.com/2013/12/30/fukushima-how-desperate-tepco-hires-desperadoes-to-put-the-destitute-to-work-in-radioactive-areas/