tisdag, december 03, 2013

After work - The movieNu finns antologin After Work Farväl till arbetslinjen ute till försäljning. Bokens redaktör, Kristians Borg, talade om den på kulturnyheterna igår. Här är ett kort utdrag från mitt långa bidrag:

"Arbetets muskelkraft har kompletterats och ersatts av först kol, sedan olja och kärnkraft och nu även vindkraft, utan att det har bildats någon politisk rörelse av betydelse som verkar för arbetstidsförkortning. När ångmaskinen ökade produktiviteten tusenfalt minskade inte behovet av arbetskraft. Varken fordismen eller explosionsmotorn har i sig lett till arbetstidsförkortningar. Trots att ny teknik lett till att hela yrkesgrupper försvunnit (till exempel biografpianister, salpetersjudare, flottare och lykttändare) har det inte lett till minskad arbetsvecka. Den nya tekniken har – för att travestera Albert Einstein – förändrat allt utom vårt sätt att tänka. "

Köp boken på Adlibris, Bokus, eller direkt från förlaget.

3 kommentarer:

lucyinthesky sa...

hej Pierre, i din artikel "mot ett arbetsfritt samhälle" skriver du mot slutet: "Alternativet är en tio- eller tolvfaldig minskning av jordens befolkning". I boken Countdown, our last, best hope for a future on Earth? av Alan Westman diskuteras ingående det här alternativet. Det är inte ofta i Sverige man talar om befolkningsökningen, vad tycker du och de som brukar läsa dig, är det möjligt att starta en diskussion kring detta?

Pierre Gilly sa...

Hej
Du är den första som nämner det på den här bloggen. Jag tror det är svårt att sälja in tanken på att minska befolkningen. Inte i det land man råkar bo i i alla fall. Befolkningen minskar dock spontant i de flesta rika industriländer. Tyskland, Japan, Italien och andra kommer se en kraftig befolkningsminskning. Till och med i länder som tunisien har förbättrad skola och ekonomi fått ner barnafödandet rejält. Det är dock möjligt att barn kommer att bli populärt igen om man lyckas minska arbetstiden.

lucyinthesky sa...

Ja, så har man sagt sen länge, rikare och mer utbildade kvinnor föder mindre barn. Likväl har befolkningen ökat och ökar exponentiellt, trots utvecklingen, preventivmedel, mm. Det finns fortfarande miljoner kvinnor som inte har tillgång till preventivmedel och religioner är än mer aggressiva nu i att beordra flera och flera barn. Det är bara bra om vissa länder kommer att se en befolkningsminskning. Jorden orkar inte med flera, planeten får inte möjlighet att återhämta sig. Dessutom ockuperar vi människor allt befintlig utrymme och utplånar andra arter.