tisdag, december 24, 2013

Omoralisk välgörenhet


Bild tagen härifrån

(Förtydligande dagen efter: Det här är parodi på Israelvänners sätt att resonera om bojkott och kritik av Israel.)

Gästinlägg från Ulf Undergrufva, ordförande i föreningen Israel sist.

Medan miljoner människor svälter i Afrika sitter tiggare, ofta från Östeuropa, och tigger i svenska städer. Ändå finns det personer som ger dessa relativt välfödda tiggare pengar trots att de inte skickat en krona till de afrikaner vars lidande är så många gånger större. Välgörenhet som instrument är ifrågasatt i den akademiska litteraturen men det verkar inte bekymra de som gärna ”ger”. Det är också tveksamt om välgörenheten höjer den ekonomiska tillväxten i Östeuropa. Vad gör en tjuga i en mössa i Sverige för utvecklingen av rumänska byar?
De som ger tiggare pengar måste som prejudicerande exempel också skänka pengar till hungrande i Etiopien, Sudan och ett trettiotal andra länder. Ja, innan man skänker pengar till någon måste man först identifiera vilka som svälter mest här på jorden. Det är suspekt och omoraliskt att bara ge till första bästa tiggare man stöter på i Sverige.

7 kommentarer:

martin sa...

Man kan ju dumpa hela höstkollektionen i nått afrikanskt land, då får de kläder billigt, samtidigt slipper de sånt larv som TK-industri i landet. Solidaritet är fina grejer, men välgörenhet inom ett kapitalistiskt system är ofta kontraproduktivt. Vem eller vad du än är, tar du emot pengar från någon, så riskerar du att försätta dig i en beroendeställning, därför skall man inte tro att pengar inte luktar.

Har hört att vi även dumpar vårt matöverskott i afrika, ett ypperligt sätt att underminera jordbruk på en kontinent som är paradiset på jorden.

Jag anser därför att bistånd till modernisering är bättre. Givetvis skall man inte låta folk svälta ihjäl som ett instrument för att stimulera utvecklingen i jordbruket, men systematiskt stöd skapar beroenden.

SIDA pengar är också moraliskt tveksamt, jag gick igenom reglerna när tjejen hjälpte ett företag att sno åt sig lite SIDA pengar. SIDA är den svenska imperialismens spjutspets. Man skickar pengar till ett land, pengarna skall främst gå till svenska företag, de får alltså med bistånd en möjlighet att etablera sig på en ny marknad. Sverige är iofs inte lika extrema som USA vad gäller bistånd enligt den principen, när de ger ett land bistånd är det knappt en dollar som slutligen hamnar hos landet, de har extrem retention av biståndsdollars i amerikanska verksamheter.

Jag har svårt att komma på välgörenhet som inte är omoraliskt, själva grunden för dess existens är ett djupt omoraliskt förhållande till att börja med.

Pierre Gilly sa...

Håller med om det och har också skrivit om hur välgörenhet slagit ut industri och jordbruk i fattiga länder i andra sammanhang… (Aminata Traoré, den amerikanska livsmedelshjälpen) Fast den här texten handlar egentligen inte om bistånd.

Dessa mina minsta bröder sa...

Nu förstår jag dej inte Pierre G dina tankebanor med din artikel. Ulf Öfvreberg ordförande i samfundet Sverige-Israel Stockholm är en av de många som ifrågasätter Svenska kyrkans kampanj om att bojkotta varor från Israel som är producerade på ockuperat område. Agumenten är kända ”Medan masslakten pågår i Syrien, kristna utsätts för en etnisk rensning i arabvärlden och samma region tyngs av pedantiskt förtryck väljer Svenska kyrkan att fokusera på ett land, regionens enda demokrati, Israel.”
Så här tycker jag : Att försöka sig på en köpbojkott av Syriska varor eller från Kina är inte särskilt verkningsfullt, man ”måste väja de strider man anser sig kunna vinna.” Dessutom Kina och Syrien är diktaturer, Israel är en demokrati och har en hemmaopinion. Läs Vår guide var grundaren av Alternative Information Center (AIC) Michel Warschawski som är israel och jude. ”Ni i EU talar om tvåstats lösning stopp på bosättningar mm , samtidigt uppgraderar ni handelsavtalet med Israel. Han sa ockupationen måste få kosta." Ur Bosättartur med AIC

Återigen en angelägen debattartikel Citat” Krav på politisk handling. Den internationellt erkända gränsen mellan Israel och den ockuperade Västbanken måste respekteras. Ett sätt att göra detta är att kräva märkning av varor som producerats av bosättarna.” slut citat Det är inte en svensk sk." Israelhatare" som skrivit den utan svenska företrädare för ”Judar för Israelisk-Palestinsk Fred.”
Märk bosättarnas varor

Sen gör du jämförelsen tiggare från Östeuropa med Etiopien. Jag tycker inte man skall ställa de grupperna mot varandra. Du tycker det tveksamt om välgörenheten höjer den ekonomiska tillväxten i Östeuropa. Läs “BT åkte till Rumänien för att ta reda på varför så många människor väljer att åka 250 mil hemifrån för att sitta på en kall gata och tigga. “ Borås tidning

På lång sikt måste vi hjälpa dessa rumänier på plats så de slipper sitta och tigga här I Sverige men de har gjort problemen synliga för oss.

Pierre Gilly sa...

Jag försökte vara ironisk och tillämpa israelvännernas sätt att argumentera på fattigdomen i världen. Det leder till uppenbart absurda slutsatser. Så länge man inte kan bojkottar den värsta staten kan man inte bojkotta Israel. Så länge man inte hittat den hungrigaste människan på jorden kan man inte ge till tiggare i Sverige. Men jag borde ha ha skrivit det tydligare.
Jag egentligen vi är rätt överens.

Dessa mina minsta bröder sa...

OK Pierre

Anonym sa...

"Dessa mina minsta bröder"(sionistfascister) borde tagga ner och sluta dammsuga kommentarsfält efter kritik mot den mest anakronistiska fascisstat som fortfarande existerar efter Sydafrika...

Du också Pierre, åt andra hållet. Den här mobben har visserligen möjlighet att omöjliggöra oliktänkandes (lydiga ja-papegojor i israelkören)fortsatta leverne, men dig har de knappast ngn möjlighet att komma åt..

Pierre Gilly sa...

Anonym 2:28 Jag tror inte du läst Dessa mina minsta bröder ordentligt. Han är kritisk mot israelvännernas sätt att argumentera. (Blanda inte hans egna åsikter och de han refererar) På sin blogg och på andra håll har han också skrivit massa vettiga saker om israel palestinafrågan. Synd bara att inte fler kristna är lika vettiga.