fredag, december 13, 2013

USA utökar sanktionerna mot Iran



Den 24 november kom USA överens med Iran om lättnader i sanktionerna mot att Iran fryser sitt kärnkraftsprogram på nuvarande nivå. I avtalet förbinder sig USA bland annat inte ytterliga försöka minska Iran oljeexport.
Trots detta införde USA igår sanktioner mot ytterligare 36 fartyg, 12 företag och fyra privatpersoner som gjort affärer med Iran.
En talesperson för amerikanska UD menar att överenskommelsen som man presenterade den 24 november inte gäller ännu. Om det stämmer borde Iran kunna installera tusentals nya centrifuger utan att amerikanerna ser någon anledning att klaga. Iran har nu (tillfälligt?) valt att avbryta de fortsatta förhandlingarna med USA. Oavsett om detta är ett brott mot avtalet eller bara ett brott mot avtalets anda visar det att USA inte kan vara så oroligt för iranska kärnvapen som man hävdar. För att förhindra att ytterliga några skepp med iransk olja når världsmarknaden riskerar man hela överenskommelsen.

DN DN2

1 kommentar:

Kerstin sa...

USA har ju sedan länge tillägnat sig Israels utrikespolitik, att låtsas förhandla men i själva verket se till att situationen bara skärps.