torsdag, januari 30, 2014

Den politiska adelnDet knotas inom moderaterna över att den store ledarens son, 20:e år gamla Gustaf Reinfeldt, gjort kometkarriär i kommunfullmäktige i Solna. Trontjänare med längre erfarenhet av kommunalpolitik än Gustaf varit på jorden har petats ner från valbar plats för att bereda plats åt det unga löftet.

”Det är pappas och mammas namn som har placerat Gustaf Reinfeldt högt upp på listan. Det är nästan som i Nordkorea” förklarar en moderat som vill vara anonym för SvD.

Den som vill veta hur toppstyrningen inom moderaterna fungerar rekommenderas läsa Ann-Marie Pålssons bok Knapptryckarkompaniet Rapport från Sveriges Riksdag, som från sin tid som riksdagsledamot för moderaterna har god insyn. I min recension använde jag för övrigt också liknelsen med Nordkorea.

Men den politiska adeln i Sverige utgörs inte bara av avkomman till politiker: det finns också en hel del syskonkonstellationer och giftermål. Fick Lena Elisabeth Adelsohn Liljeroth jobbet – hon med tårtan - som kulturminister för att hon har gott omdöme eller handlar det om att hon umgåtts med partitoppen sedan tonåren och är gift med förre moderatledaren Ulf Adelhson? Hur mycket främjades Carl Bildts karriär av att han gifte sig med Bohmans dotter? Hade den italienska tennisspelerskan verkligen kunnat bli svensk EU parlamentariker om hon inte också blivit Carl Bildts nya fru?

SvD:s Lena Hennel hävdar att nepotismen inte är så farlig ändå:
"...ju högre upp i den politiska världen Gustaf Reinfeldt klättrar desto mer lär han bli bedömd efter egna meriter. En politiker som inte håller måttet löper alltid risken att sluta som kaffekokare när partiföreningen håller årsmöte."


Men om en stor del av alla toppolitiker ramlat in genom någon form av nepotism är det inte självklart. Mona Sahlin och Carl Bildt, kom bägge från den politiska adeln, och konkurrerade mot varandra. Ingen av dem var naturligtvis överdrivet angelägen om att befordra partikamrater som uppenbart hade större talanger än dem själva. Sitter verkligen Beatrice Ask (hon med de rosa kuverten) i regeringen för att hon anses duktig? Eller handlar det om att hon sedan tonåren har odlat rätt kontakter, anses ofarligt korkad och fullständigt lojal?

(Journalisten Anders Isaksson har skrivit en bok, Den politiska adeln, där han försökt kartlägga hur det ser ut. Den tycks vara slutsåld men finns på många bibliotek)


Dn

1 kommentar:

Bengt O. sa...

"Trontjänare". Finns nog i alla partier. Även altaret och penningpungen verkar ha sitt på det torra ;-)