fredag, januari 03, 2014

Gert Gelottes knipaFörr hade vi en dålig skola men eleverna presterade bra, för de hade rätt inställning. Idag har vi en bättre skola där eleverna presterar allt sämre därför att deras mentalitet förändrats. Det kan verka långsökt men så är det om man ska tro GP:s Gert Gelotte. "Kanske" lägger han till. Teorin om mentaliteten har den stora fördelen att den är svår att mäta och ännu svårare att säga hur den påverkar elevernas arbete. Det är alltså en vattentät teori. Därför har överklassen alltid skyllt samhällsproblem på bristande karaktär hos de mindre bemedlade.

I Finland, som ligger högt i Pisamätningarna, går alla i offentlig skola. De finska skolorna är alltså skitdåliga (trots att finska lärare tjänar mer än här) men eleverna har en jättefin mentalitet och presterar därför utmärkt.

Det är tur att det är så här för om problemet varit friskolereformen hade Gert Gelotte varit i en riktig knipa. Då hade ju sanningen inte varit förenlig med hans uppdrag på ledarsidan.

Mentalitetsteorin kan tillämpas på fler områden. Ökar arbetslösheten så beror det inte på att det finns färre jobb därför att maskiner tar över eller fabriker flyttar utomlands. Folk är bara obenägna att jobba. Privata vårdcentraler gör aldrig några fel: det är patienterna som misskött sin hälsa. Folk är inte lika hurtbulliga som de brukade vara.

En gång åkte Gelotte till Israel och insåg att palestinierna både existerade och förtrycktes. Men då GP driver en proisraelisk linje enades man om att Gelotte inte längre skulle skriva om mellanöstern.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

På tal om mentalitet - tyvärr har jag glömt namnet på den USAmerikanske professor i nationalekonomi som på allvar hävdade att den jättelika arbetslösheten under trettiotalet berodde av att en massa folk bestämde sig för att vara lediga!

Pierre Gilly sa...

Det fanns nog mer än en sådan gubbe. En av filurerna som fick riksbankens falska nobelpris i år hävdar att bostadsbubblor, ja alla bubblor, inte existerar. Det finns inga problem som ekonomer inte kan tänka bort. Det är väll det de är till för.