tisdag, januari 28, 2014

Hur minns vi Auschwitz?Igår var det 69 år sedan sovjetiska trupper befriade Auschwitz. Detta har uppmärksammats av svenska tidningar i en lång rad artiklar. Men trots den omfattade bevakningen utelämnar de flesta minnesartiklar och krönikor samma detalj. Man tycker inte att det är intressant att förklara vem som befriade koncentrationslägret. Även Forum för levande historia gör så i sitt pressmeddelande: ” Den 27 januari i år högtidlighölls minnet av offren från Förintelsen och dagen då Auschwitz befriades.” Hade det blivit för långt om man fortsatt meningen med orden ”av Sovjetunionen”? Jag kan förstå att man inte alltid tar med den här informationen i en minnesartikel men att nästan ingen gör det säger något om hur ideologiskt laddad förintelsen blivit. Det är viktigt att minnas men vad man minns tycks vara politiskt influerat.


(Rolf Jacobsson på Folkbladet är ett undantag.)
SvD

4 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Det är värre än så - judiska partisaner som kämpade på sovjetisk sida mot nazisterna i Baltikum förföljs av regimerna där, de få som fortfarande lever.

Pelle sa...

Det passar inte in i deras världsbild
speciellt inte i ett politiskt läge då västmakterna försöker kämpa emot och försöka omringa/tillintetgöra Ryssen på alla fronter, Syrien och Ukraina bl.a

Men hur påverkar det judiska barn att ständigt bli påminda om att "de andra" (ofrälse) när som helst kommer att kasta dem i kremeringsugnar så fort de får en chans? Det kan man observera i israel. Är det inte dags att gå vidare och förhindra de förintelser som pågår idag?

DIANA JOHNSTONE Tar upp saken galant, också hur detta har kommit att bli statsreligion i Frankrike:

http://www.counterpunch.org/2014/01/24/blasphemy-in-secular-france/

Pierre Gilly sa...

Pelle: tack för länken. Dianas artikel är ytterst läsvärd. Jean Bricmont pratar bra om detta på flera youtube videos. (Belgisk franska)

Pelle sa...

Tack själv! Det får bli en timme Bricmont...