fredag, januari 31, 2014

Mummel från Hummelgren


Bild Robert Nyberg

Sossarna i Norrköping driver bort det loka näringslivet, förklarar Correns Maria Björk Hummelgren i en lång ledare idag. Det är visserligen alliansregeringen i Stockholm som har makten över näringspolitiken, erkänner Hummelgren, men sossarna i staden har sabbat allt genom att ha fel attityd. Hur problemen med attityden tar sig konkreta uttryck förklarar hon inte.

Hummelgren nämner bara att en anställd på Seco Tools i Norrköping som blivit varslad har kritiserat företaget. Är det så att Seco Tools varslade för att man i förväg förstod vilken grinig attityd dess anställda skulle uppvisa? Är den varslade i hemlighet ett socialdemokratiskt kommunalråd? Det kan förklara att man flyttar från Sverige – som har företagsskatter på runt 20 procent – till USA där de betalar 35 procent. I USA har aldrig någon klagat på en nedläggning: det är värt lite högre skatt att slippa kritik.

Hummelgren ger annars inga exempel på vad det är för attityd som får företag att lägga ner verksamhet i Norrköping. Sossarna verkar inte ha sagt eller gjort något som kan kränka känsliga företagare. Men attityd kan ju också handla om vad man inte gör. Ska valrörelsen handla om vem som är bäst på att smickra näringslivets ledare? Vem som ler mest underdånigt och vem som bockar djupast?

3 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Paul Krugman rapporterade för länge sen om hur Toyota bestämde sig för att flytta från Tennessee för att dom ville ha kunnigt folk som anställda, inte analfabeter.

Staten hade just sagt nej till en föreslagen skattehöjning som skulle gå till att förbättra skolorna, med motivering att man kan inte höja skatten för då flyttar näringslivet.

Se http://www.nytimes.com/2005/07/25/opinion/25krugman.html?_r=0

Pierre Gilly sa...

Jo, naturligtvis är det så. Det är varken låga skatter eller attityd som avgör var företag lägger produktion. (I usa finansieras grundskolor främst genom lokal fastighetskatt) En grupp på MIT studerade globaliseringen för en del år sedan och kom fram till att många företag som utlokaliserade inte vann på det. (How we compete) Det finns en hel del mode och felkakyl i flyttandet. Ett av norrköpingsföretagen ska flytta till Italien. Löner är kanske lägre men till exempel infrastrukturen är inte lika bra. De tittar sig ofta blinda på sin egen bokföring och missar att de verkar i ett samhälle.

Anonym sa...

Apartheidälskaren lars aduktusson i nytt inlägg om iran

http://www.expressen.se/debatt/carl-bildt-bor-inte-gora-pr-for-ayatollorna/