fredag, januari 17, 2014

Pissa i valurnornaÄntligen ett ställningstagande som gör det värt att rösta i oktober, tänkte jag. Miljöpartiets besked att man vill återinföra SJ:s tågmonopol. Det nuvarande systemet har, som de flesta andra nyliberala reformer, visat sig vara ett fiasko.

Men att återgå till en gammal ordning som fungerade bättre än idag är omöjligt. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd påpekade direkt att miljöpartiets förslag är olagligt. Och det har hon helt rätt i. Förslaget strider mot EU- lagstiftningen.

Demokratin har ersatts av en institutionaliserad nyliberalism. Politik är att administrera den enda vägens politik. Klassisk socialdemokratisk politik har blivit olaglig. Hur man röstar har en närmast omätlig effekt på den förda politiken. Man kan lika gärna pissa i valurnorna, som Jan Myrdal påpekat.

SvD

6 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Äh, Elmsäter snackar skit. Frankrike har tågmonopol och kan dom så kan vi. Det handlar bara om att skita i EU-kommissionen.

Pierre Gilly sa...

Det är sant. Men små stater brukar följa reglerna. Och jag är inte säker på att svenska partier är beredda att bara strunta i reglerna.

Unknown sa...

Man behöver inte återinföra monopol, det räcker gott att ställa så omfattande krav på operatörerna att de bara i praktiken kan fullföljas av SJ!

Pierre Gilly sa...

Unknown: När man upphandlar tjänster inom utbildning och hälsovård ställer man en massa krav som utförarna i slutändan ofta fuskar med. Det är rätt mycket byråkrati inblandat i upphandlingar och kontroller av de som fått ett kontrakt. Det vore enklare med ett system där den som utför en tjänst inte har ett ekonomiskt incitament att fuska.

martin sa...

Nja, det är knappast olagligt att se till att alla andra försätts i likviditetskris och själva kommer till staten med mössan i hand.

Försätta friskolor, sjukhem, hemtjänst och andra kapitalistiska leverantörer i likviditetskris är lätt som en plätt.

Kanske att föredra, för då kan de inte skylla staten för att godisskålen togs ifrån dem.

Jan Wiklund sa...

Elmsägers problem är bara att hon inte vill. Kanske inte heller Löfvens kandidat vill, vad vet jag. men de kan inte skylla på att de inte kan eller får.