torsdag, februari 06, 2014

Iran: bättre än de flestaIran har gjort betydande framsteg sedan mullorna tog makten. 1980 var den förväntade medellivslängden för nyfödda 51 år. Idag är den 73 år. 1980 förväntades iranier tillbringa 8,7 år i skolan. Idag har det ökat till 14,4 år. Miljoner iranier har idag högskoleutbildning. En majoritet av dem är kvinnor.

Andra länder har också ökat sin levnadsstandard men Iran hör till dem som lyckats bäst. Enligt FN:s Human Development Index har situationen i Iran förbättrats dubbelt så snabbt som genomsnittet i resten av världen. Mellan 1990 och 2012 var det bara Sydkorea som gjorde bättre ifrån sig. Dessa framsteg har skett samtidigt som Iran varit i krig och utsatts för kraftiga ekonomiska sanktioner. Iran hör till mellanösterns minst militariserade länder.

Den iranska hälsovården har haft stora framgångar sedan revolutionen. Barnadödligheten har minskat med 70 procent sedan 1980 och ett sexualupplysningsprogram har gjort att 90 procent av befolkningen använder preventivmedel. De här framgångarna har fått den amerikanska delstaten Mississippi – där barnadödligheten på vissa ställen är på samma nivå som i Libyen och Thailand – att ta lärdom av det iranska hälsosystemet.

DN SvD Barometern
Svd

10 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Aha, det är därför! Ju bättre det går i Iran desto mer avundsjuka blir dom i USA och EU där det ju inte alls går lika bra.

Pierre Gilly sa...

Jan. Frustration tror jag man kan tala om i alla fall. Frustration över att levnadsförhållandena är så pass bra, trots ekonomiska problem och hög arbetslöshet. Väst har ju ändå gjort sitt yttersta för att försämra levnadsförhållandena. Bland annat de senaste åren då man stoppat mycket av läkemedelsimporten till Iran.

martin sa...

Man har träffat många Iranier vid universiteten runt om i världen. Deras intelligencia är nog i snitt modernare och mer kosmopoliter än motsvarande i USA.

Anonym sa...

Martin - det har du alldeles rätt i. Jag skulle till och med tro att de kan stava till intelligentia och att de, om de pratar och skriver svenska, vet att iranier skrivs med liten bokstav inne i en mening.

Pierre Gilly sa...

Iranier är ofta väldigt studiemotiverade. Även de som kom som flyktingar under kriget. Jag vet inte om det är något i kulturen som gör att de sätter studier högt eller om det beror på att de har en bra grundskola.

martin sa...

De kan säkert mycket som jag inte kan. Men vet de att språk är en klassmarkör och att språkfascisten verkar för att sålla vilka som deltar i det offentliga samtalet?

Att skicka folk över världen för att studera är en framgångsstrategi, det uppmuntras aktivt vid våra svenska universitet. Kina, Indien och Ryssland är också exempel på länder där intelligentian skickas runt i världen för att studera/forska.

Pierre Gilly sa...

Det lär finnas 100 000 iranska studenter i USA. 'Detta trots sanktionerna. Iran kommer att förändras på många sätt de närmaste åren.

Anonym sa...

Till Pierre Gilly 8:24 fm. När du säger att iranier ofta är väldigt studiemotiverade, menar du då att iranier som etnisk grupp är mer studiemotiverade än t. ex. svenskar som etnisk grupp. Eller menar du att iranska medborgare är mer studiemotiverade än t. ex. svenska medborgare?

Till Martin 8:43 fm. Vi har ju också åsiktsfascister. Deras främsta kännetecken är att de kallar allt de inte gillar för fascism – minst! Personligen menar jag att ett ord är en symbol som innehåller ett meddelande. Detta meddelande förmedlas effektivast om symbolen för meddelandet alltid ser likadant ut. Fråga kineserna om du inte tror mig!

Anonym sa...

Huvudpremissen för att diskutera frågor som rör Iran kan inte vara något annat än att USAs och även EUs politik gentemot Iran är en förlängning av Israels agenda. Att medierna svartmålar Iran visar också vem det är som håller mediernas strängar.


Pierre Gilly sa...

Anonym 7:31 Iranier är ingen etnisk grupp. Halva befolkningen är perser, resten är kurder, mm. Att iranier är studiemotiverade är inte bara mitt intryck: det finns också studier som tyder på det. De ligger till exempel högt i matte. I en studie var de före Israel.
Exakt hur de står sig mot industrialiserade länder i allmänhet vet jag inte men de sticker helt klart ut i mellanöstern. I saudiarabien är det populärt att doktorera i islamska studier. De prioriterar inte så bra för ett modernt samhälle. I iran är man mer vänd mot sinnevärlden.