onsdag, februari 12, 2014

Vänsterns paranoida konspirationsteorierNyligen fick jag en vink om att jag nog är sjuk i huvudet. Jag har nämligen fått för mig att folk ibland organiserar sig för miljön, för social rättvisa och en del andra frågor. Men jag har aldrig sett någon demonstrera för nyliberalism i någon form. Nyliberalismen är inte direkt en gräsrotsrörelse. Däremot finns det en del miljardärer som sprider budskapet så att säga, uppifrån.

Men det här är inte bara fel, utan också en ”en paranoid tankeförställning som brukar marknadsföras av amerikanska konspirationsteoretiker likt Noam Chomsky” om man ska tro David Landén på Borås Tidnings ledarblogg.

Landén skriver vidare ”Nyliberalismen är en ideologi och inte exempelvis opinionsbildning som flera tankesmedjor ägnat sig åt. Av dessa var Institute of Economic Affairs viktigast men allt ifrån nyliberala”

Eftersom BT ledarblogg inte tar in paranoida kommentarer lägger jag ut en något längre version av mitt svar här i stället:

Ok. Kommunismen är en ideologi, och då partier ägnar sig åt opinionsbildning finns det alltså inga kommunistiska partier, om man resonerar som dig.

Den brittiska sociologen Keith Dixon har skrivit en bok om hur en liten grupp ekonomer, journalister och politiker organiserat marknadsföringen av nyliberalismens idéer.
Han spårar den organiserade nyliberalismen till 1947 då Friedrich von Hayek tog initiativet till grundandet av La Société du Mont-Plerin vars roll är att anordna internationella seminarier kring nyliberalismen. Med på första mötet var bl.a. miljardären Antony Fisher som senare spelade en viktig roll som finansiär vid bildandet av ett otal nyliberala sammanslutningar.

Av dessa tillhör Institut of Economic Affairs (IEA), Center for Policy Studies (CPS) och Heritage Foundation några av de mest inflytelserika. IEAs taktik gick i början ut på att bearbeta bankväsendet eftersom det ansågs minst benäget att hålla fast vid dialogen med fackföreningsrörelsen. IEA var också först med att popularisera Friedmans och Hayeks teorier i pamfletter och små böcker. På åttiotalet var Fisher en av grundarna av Atlas Institut som har till uppgift att bygga upp fler s.k. think tanks. Atlas Institut är inblandat i grundandet av nästan 80 institut, varav 30 i Latinamerika. Dixon beskriver i kronologisk ordning de viktigaste nyliberala sammanslutningarnas uppkomst och inriktning. Han visar också att en relativt liten grupp ekonomer och politiker återkommer på båda sidor av Atlanten i dessa organisationer, namn som Milton Friedman, von Hayek, Lionel Robbins och Henry Hazlitt.

Den organiserade marknadsföringen av nyliberalismen har varit framgångsrik i Storbritannien. Först omvändes näringslivet och det konservativa partiet som ända till sjuttiotalet dominerades av keynesianer. Nu har nyliberalismen även slagit rot i labour, hävdar Dixon. Å andra sidan har nyliberalerna inte alls varit framgångsrika med att förändra britternas värderingar, skriver han. Fackföreningsrörelsen har återfått det förtroende den förlorade i slutet av sjuttiotalet och välfärdsstatens institutioner har förblivit populära. För Dixon är det ett tecken på att nyliberalismens inflytande inte är så slutgiltigt som det kan verka.

LES EVANGELISTES DU MARCHELES
INTELLECTUELS BRITANNIQUES ET LE NEO-LIBERALISME
Keith Dixon
Raisons d'agir éditions 1999

DN


15 kommentarer:

Simsalablunder sa...

Nyliberalismens försvarare skyr verkligheten som pesten.
Den där bilden, vem har gjort den?

Pierre Gilly sa...

Tiago Hoisel, om jag är rätt underrättad.
http://tiagohoisel.blogspot.de/

Hampus sa...

Jag brukar sällan ta folk som kallar Noam Chomsky, en av de mest bevisförande intellektuella jag känner till, seriöst. Men han får gärna visa vart Chomsky spridit konspirationsteorier. Vad jag sett har han alltid motsagt sådant som 911 konspirationer, sionismems världskontroll, och att global uppvärmning skulle vara en vetenskaplig konspiration (något som Heritage ofta påstår. ) Nyliberalismens skapelse är väl kartlagd, som sagt. Philip Mirowski har också skrivit om den.

Hampus sa...

Det är ju skrattretande att han kallar Chomsky för konspirationsteoretiker. Vi snackar ändå om en framstående MIT-lingvist som är väl initierad i vetenskapliga metoden, dvs. empiri och följdriktiga argument. Han får gärna visa vart Chomsky för fram konspirationsteorier.

Pierre Gilly sa...

Hampus: Det är nog inte helt ovanlig uppfattning bland de som jobbar på högerns ledarsidor. Per T på Sydsvenskan har sagt något liknande. I den akademiska världen är det en hel annan sak. Jag har varit på MIT, Colombia och andra amerikanska toppuniversitet och hört med vilken respekt kända forskare talat om Chomsky.

Pierre Gilly sa...

Hampus 12.85: Ja. Chomskys mediamodell/kritik bygger dessutom i huvudsak på en marknadsekonomisk analys av tidningsvärlden. Mirowski är en intressant herre.

Karl Malghult sa...

För drygt tio år sedan hade vi "Walk for Capitalism" i ett antal städer (storstäder och universitetsorter, vill jag minnas). Var själv i Lund den dagen när tåget (ca 50 pers, mest FPU-are, MUFare samt Olle Schmidt nedan och några som lär ha kommit från Ateneum, den nyliberala studentföreningen) drog förbi Bantorget:


https://www.folkpartiet.se/politiker/ledamoter-av-europaparlamentet/olle-schmidt/tal-/walk-for-capitalism/


Men visst, att man saknar självförtroende nog att formulera ett slagord på svenska utan låter sig subjugeras av (det nuvarande) prestigespråket (pidgin-)engelska tyder på att det inte är någon starkare folklig förankring. En egenskap man dessvärre delar med många andra "folkliga" rörelser...

Pierre Gilly sa...

Karl: Ja, på den nivån finns det faktiskt lite aktiviteter. Jag såg 10-20 muffare på första maj, för en massa år sedan, tåga under parollen "Det är kul att äga" eller något liknande. Men till och med nynazisterna verkar kunna mobilisera fler till sina evenemang.

Jan Wiklund sa...

Ideer som det finns efterfrågan på kommer alltid att produceras, om man nu ska analyser nyliberalismen marknadsmässigt. Och efterfrågan har ju inget att göra med hur många som efterfrågar, bara att göra med hur mycket de kan betala.

Hampus sa...

Konstigt att det blev två kommentarer. Min mobil är inte pålitlig. Nåväl. Pierre, känner du till Doug Henwood? Marxist-orienterad radioman på KFPA i USA. Bara att googla på Behind The News så borde den ligga där. Hans nyhetsbrev heter lbo: left business observer och där finns alla hans intervjuer upplagda. Völdigt untressanta. Finns intervjuer med Tariq Ali bla. och andra vänstertyper. Han har också en intervju med Mirowski om detta och hur mont pellerin var organiserat som ett 'leninistiskt parti fast av kapitalet'. Vört att kyssna på!

martin sa...

Att konspirationer existerar är väl tämligen okontroversiellt. Det är när man tror att konspiratorerna lyckas med allt de förutsätter sig som det blir tvivelaktiga konspirationsteorier. När omfattningen om konspirationen blir stor och deras hantverk osmakligt utan att det uppstått dissidenter inom konspirationens led, då kan man misstänka att konspirationen är en vanföreställning.

Pierre Gilly sa...

Hampus: Doug är ny för mig. Kapitalisterna är duktiga på att kopiera de som kritiserar dem. 68 vänsterns slagord är till exempel den nya managementfilosofin. Fast bara på ett ytligt plan, naturligtvis.
Martin: håller med. Våra hjärnor ser gärna mönster även där inga sådana finns. Påhittade samband, även till synes halsbrytande, behöver inte vara tecken på paranoia.

Anonym sa...

Ni får googla david linden grabben verkar vara en kopia av george bush: krigshetsare och för den israeliska regimen.

Anonym sa...

I boken Moteld ger Bourdieu en ingående redogörelse av Merlin Society (men även CIAs roll) och dess enträgna arbete för nyliberalism. klart de lyckas - de har hela Bankirmaffian, stater och media bakom sig eller med sig (det är ju samma klubb egentligen).

Den djupa krisen som dessa har försatt västvärlden i kommer inte att lösas så enkelt. Vilket är ju jätte bra. Om inte annat håller varenda uppkäftig nyliberal "tänkare" truten!

Till sist en fråga: har Borås Tidning journalister? Eller jourhavande som kladdar?

Pierre Gilly sa...

Anonym: läste Moteld när den kom men har glömt det där.