måndag, mars 03, 2014

Borås Tidning på irrvägarFråga

”Vad skiljer Ryssland av 2014 års modell från Tyskland 1936?”undrar ledaredaktionen på Borås Tidning.

Svar:

1936 fanns antisemiterna i Berlin. Nazisterna förbjöd judiska och romska idrottsmän från att delta. 2014 finns antisemiterna i Kiev. Det högerextrema och antisemitiska partiet Svoboda har fått fyra ministerposter i den nya provisoriska regeringen som efterträdde den folkvalda som störtats. Och en medlem av partiet har utsetts till ny riksåklagare. Partiet hette tidigare Ukrainas Socialnationalistiska parti hade då samma symbol som Waffen-SS, fast spegelvänd. Judiska organisationer har varnat för Svoboda, vars partiledare gjort en rad antisemitiska uttalanden genom åren.

I ledaren hävdas också att omvärlden blundade för det hot som Nazityskland utgjorde. Det är inte sant. Man förstod mycket väl vad Hitler höll på med men var länge beredd att låta honom hållas. 1938 offrade Storbritannien och Frankrike Tjeckoslovakien åt Hitler. Stalin var dock emot Munchenöverenskommelsen och ville ha ett militärt ingripande mot Hitler. Warszawa ville inte ha krig mot Tyskland: man var nöjd med överenskommelsen, eftersom även Polen kunde ockupera en bit av Tjeckoslovakien. Det var västmakternas vägran att ingripa mot Hitler som fick Stalin att ingå en icke angreppspakt med Nazityskland 1939.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Vad drar Borås Tidning för slutsatser av att svenska nazister (bland dem även anställda svenska soldater) rest till Ukraina?

Micke sa...

Dom mest konstigaste jävlarna idag är definitivt dom vänsterintellektuella som fortfarande inte klarat av att identifiera konsekvenserna av den sovjetiska imperialismen och nationalismen trots att dom haft snart 30 år på sig att nyktra till.

Anonym sa...

Micke - och med det ursäktas EU:s stöd till Svobodaregimen?