torsdag, april 17, 2014

Stör ordningen!En handbok i konsten att göra statskupp. Nött i kanterna med hundöron och understrykningar. Den går igenom kända statskupper och ger konkreta tips på både vad man bör göra och vad man bör undvika. Jag fick den i present när jag fyllde trettio. Det var ett skämt men skämtaren var en gång i tiden medlem i ett parti som såg statskupp som ett medel för att genomföra sin revolution.

Handboken representerar den traditionella revolutionära synen på politik. Först tar man över staten. Sedan organiserar man samhällsförändringar uppifrån. Men inte ens den svenska extremvänstern tror längre på det. Nu sätter man istället sin tillit till valen.

Fast utan någon större entusiasm. De flesta svenskar är emot vinster i välfärden men bara ett av åtta riksdagspartier vill stoppa det. Partierna har inte heller mycket konkret att erbjuda för att minska ojämlikheten. Det politiska systemet tycks också oförmögen att korrigera misstag. När det visar sig att avregleringen av elmarknaden lett till högre i stället för lägre priser, ja, då säger inte en enda riksdagsman, att vi kanske ska återgå till den beprövade reglering som gav billigare el.

Men det här rätt normalt om man ska tro Jan Wiklund som vid sidan av sitt arbete som journalist också är ägnat årtionden åt att studera kampen för social rättvisa ur ett historiskt perspektiv.

Nej, problemet är inte att partierna, facken och andra folkrörelseorganisationer menar Wiklund. De har alltid varit tröga och byråkratiska. Det är alltid lokala initiativ, inte de stora väletablerade organisationerna, som ligger bakom stora förändringar, hävdar han i en ny bok: Bygg landet - igen! som getts ut av föreningarna Jordens vänner och Aktivism.info.

”Den moderna arbetarrörelsen i Europa startades av en bronsgjutarstrejk i Paris 1867 som mobiliserade en kampanj mot internationellt strejkbryteri till sitt skydd.” påpekar han. På bara nittio sidor tar Wiklund ett helhetsgrepp på problemen i dagens samhälle. Han nöjer inte med att kritisera felen i det rådande systemet (finanskris, klimatkris, kris i socialförsäkringssystemet) utan presenterar också alternativ. Regeringen klarar inte klarar att fixa kriserna men landets folkrörelser har både lösningar och maktmedel att driva igenom dem menar Wiklund. Det är inte en upplyst elit som ska ta initiativet utan massan som ska driva på eliten. Målet är inte en utopi i morgon utan konkreta praktiska åtgärder idag. Men samhällsförändringarna blir bara av genom initiativ på gräsrotsnivå. ”Bara om vi stör ordningen kan vi få slut på krissamhället”. Bygg landet – igen! förtjänar många hundöron.

Anmälan har gått i Dalademokraten

Bygg landet igen! kan köpas här.

3 kommentarer:

martin sa...

Har inte tagit mig igenom den gode Jans tidigare bok, men den här fanns ju inte på bokus. Skall bli intressant.

martin sa...

Oj, hade jag läst så tillhandahöll du ju länk.

Pierre Gilly sa...

Be din bibbla att köpa in ett ex oxå!