måndag, juni 23, 2014

Har Mikael Hermanssons ståpäls?


Stenarna på bilden har förmodligen inget att göra med stenarna i texten

En fransk forskare, Thomas Piketty, som doktorerade vid 22 års ålder, har ägnat hela sin karriär åt att studera inkomstfördelningen de senaste århundradena. Han har skrivit en runt 700 sidor tjock bok, ”Capital in the 21 Century” (The Belknap Press 2014) som sammanfattar vad han kommit fram till. Det är ganska mycket att läsa, inte minst för ledarskribenter på mindre tidningar som tvingas skriva en eller flera texter om dagen.

Trots att inget tyder på att BT ledarskribent själva läst boken försöker han förklara varför andra läser den, och avfärda dess innehåll. BT ägnar stort utrymme åt spekulationer kring vilka psykiska och fysiska reaktioner andra kan tänkas få av att läsa boken: ”svårartad ståpäls”. Man berättar hur man tror att ”övervintrande marxister” kan reagerat på boken: den ”får det att svartna för ögonen”. Och så talar ledarskribenten om för oss vad han trycker om sin egen fantasi om läsaren vars ögon svartnar: ”skrattretande”.

I mitten av ledaren nämns, som i förbigående att bokens huvudtes förmodligen är korrekt (ojämlikheten ökar), samtidigt som man avfärdar problemet med de vanliga dimridåerna. Det är värre i andra länder, det är bättre att ha ett jobb än att inte ha något, om BNP ändå växter optimalt gör det väll inget om en procent äger allt mer och 99 procent allt mindre.

Sista tredjedelen av ledaren är för absurd för att jag ens ska försöka mig på att referera den. Noam Chomskys namn nämns och så något om stenar som kastas. Kanske borde ledarskribenten tagit en extra dag ledigt efter midsommarfirandet.

Man undrar hur det står till på ledarredaktionen i Borås. Har Mikael Hermansson mycket hår på kroppen? Lider han av ”svårartad ståpäls” när han diktar?

2 kommentarer:

Kurt sa...

Enda rimliga tolkningen är väl att BT:s ledarredaktion, precis som Edward Lucas på SvD:s ledarsida, vill förbjuda vissa böcker, resp. artiklar.

Simsalablunder sa...

Det är ett tag sedan Pikettys bok släpptes och nådde bästsäljarnivå. Eliterna blev helt tagna på sängen, och visste inte hur de skulle gå till motangrepp. Först efter Financial Times angrepp tyckte de sig finna ut hur de skall misskreditera Piketty och hans teams arbete. Och det genom dåligt underbyggd kritik som framställs som solid, där en massa uppåtväggarna-antaganden är stommen.

Här i Sverige har sedan Timboroiter, långt efteråt försökt sig på att upprepa den undermåliga kritiken, trots att den sedan länge smulats till intet.

Det är som om det kommit ett påbud från amerikanska tankesmedjor om internationell damage control, där man nyttjar att läsare generellt inte följt händelseutvecklingen gällande Pikettys bok och forskning.

Ur svenskt perspektiv var Johan Norberg tidigt ute med sitt moteldsalster i SvD, men hopplöst sent efter sett ur amerikanskt perspektiv. Din beskrivning av BT:s ledare stämmer väl in på Johan Norbergs också, fast Norberg kanske är skickligare på att låta initierad.