tisdag, juli 08, 2014

Den tysta majoriteten bör höras mindre


Det finns en klyfta mellan vad folk vräker ut sig vid frukostbordet och de åsikter som de svenska partierna representerar, skriver SvD:s Ivar Arpi idag. Arpi beklagar att den här gallan inte får större genomslag. Ett exempel han tar upp är tiggeriförbud som enligt någon opinionsundersökning har ett visst stöd bland allmänheten men inte tilltalar partierna.

I verkligenheten representerar sällan opinionsundersökningar eller en hastig kommentar i en tidnings webbupplaga representerar vad personer egentligen tycker. Det finns gott om amerikansk forskning som visar att folk som får lite tid att tänka efter och tillgång till grundläggande fakta ofta helt ändrar uppfattning. Det är en sak att vara för dödsstraff när man äter middag med vänner: en helt annan sak att ta ställning till det efter att ha suttit i en jury några veckor.

De flesta amerikaner uppger till exempel att USA är för generöst med bistånd till fattiga länder. Men när man frågar dem hur mycket de tycker att regeringen borde ge, och hur mycket de tror att man ger, visar det sig att de i praktiken är för en höjning av biståndet.

Att ett visst antal svenskar är för tiggeriförbud efter att ha tänkt efter tre sekunder utan att ha någon kunskap i frågan är rätt ointressant. Lagen mot aga hade aldrig genomförts om man lyssnat på allmänheten. Nu när folk förstått vad handlar om är få emot den. För att uppnå en verklig demokrati bör folk ges tid och tillfälle att sätta sig in i frågorna. Gallan vid frukostbordet gör sig bättre i toaletten än i riksdagen. Den tysta majoriteten bör höras mindre.

8 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

"Den tysta majoriteten är den skumma minoriteten" var ett slagord från (den portugisiska??) revolutionen.

Kurt sa...

Det stämmer ju inte att de åsikter som Arpi räknar upp skulle sakna politiska företrädare. Det finns ju flera ytterlighetspartier på högerkanten som omfattar just de åsikter som han vurmar för, att han sedan inte öppet vågar uttala sitt stöd för dessa extremistpartier är en annan sak.

Pierre Gilly sa...

Kurt: Det ingår i det politiska lägrets retorik att hävda att ingen får/kan säga vad de just sagt.

Urban Mostam sa...

Om vi ser de tiggande utifrån att de tillhör "oss" istället för "dem", kommer vi snarare att prata om hur vi kan hjälpa våra vänner. Kan vi som har det bra kanske ge lite av vårt välstånd? Har vi arbete att erbjuda så att man kan känna sig värdefull? Vad har jag för rätt att se ner på en annan människa, bara för att hen har en sämre förutsättning än jag? Hur hjälper jag bäst min medmänniska? Tror inte problemet försvinner bara för att vi slipper se det. Även om det är en bekväm hållning att sopa under mattan. Ansvaret ligger hos den som kan göra något åt det, dvs du och jag.

Anonym sa...

Mannen på bokomslaget, är det inte han som Chomsky utnämnt till "our last liberal president".

Pierre Gilly sa...

Anonym 2:00 Vet ej men det är möjligt. I ekonomiska och sociala frågor var nog Nixon vad man i USA kallar liberal. Marginalskatterna för högavlönade var runt 70 procent. Han försökte införa en allmän sjukförsäkring.

Björn Nilsson sa...

"We are all Keynesians now" lär vara ett autentiskt Nixon-citat. Om han sedan förstod kärnan i Keynes' budskap är väl en annan sak, men själva åsikten är intressant.

Pierre Gilly sa...

Björn: Det var förmodligen ganska sant...