lördag, juli 05, 2014

Fel att störta Hitler?


”Syrien är vår tids spanska inbördeskrig” skriver Ivar Arpi på SvD:s ledarblogg. Han jämför de svenska kommunister som stred i spanska inbördeskriget med de svenska Jihadister som strider i inbördeskriget i Syrien. Arpi efterlyser ett förbud för svenskar att delta i striderna i Syrien, och påminner om att ett sådant förbud infördes mot svenskars deltagande i inbördeskriget i Spanien 1937.

De svenska kommunisterna stred på den demokratiskt valda regeringens sida mot en fascistisk general som fick militärt stöd från Mussolini och Hitler. Var det verkligen rätt att överge den legitima regeringen i Spanien, bara för att det fanns kommunister som ansåg att demokrati var bättre än fascism?

Den franska motståndsrörelsen mot Nazitysklands ockupation dominerades av kommunister. Nazisterna hävdade att de skyddade Frankrike och Europa mot bolsjevikerna. Hitler sa att kommunisterna skulle ta makten om det inte vore för honom. Var även den franska motståndsrörelsen som de fundamentalister som strider i Syrien? Var det lika fel att bekämpa Hitler i Frankrike som Franco i Spanien?

5 kommentarer:

Perre sa...

Nämen nu får väl du som är så vass ge dig på dagens geopolitiska hotspot Ukraina. Som gamla reaganomics-gubben Roberts t.ex:
http://www.counterpunch.org/2014/07/04/how-long-can-putin-wait/

Pierre Gilly sa...

Ja, Roberts är ofta intressant. Jag intervjuade honom 2008: http://pierregilly.blogspot.de/2008/05/usa-r-i-en-omjlig-situation.html

Bulten i Bo sa...

Jag hoppas att du noterade att SvD just plockade bort min research om Finlandsfrivilligas inblandning i srängningen av Norrskensflamman...

Pierre Gilly sa...

Ja, de börjar tappa greppet. Det fick ju ligga ute i runt tio minuter. Jag antar att de menar att vad de svenska kommunister som kämpade i Spanien egentligen gjorde när de kom hem igen inte är så viktigt som vad de skulle kunnat ha gjort i SvDs fantasivärld.
"Bomba Saudi.." får man dock skriva.

Anonym sa...

Och var är de frivilliga mot den USA stödda Nazistjuntan i Kiev?

Svenska skinnskallar och fascister som ska "döda Ryssar" och "ge igen för Poltava" är ingen bristvara precis bland Banderiternas dödskvadroner...