måndag, augusti 18, 2014

Entreprenörer skrubbar golv


Att arbeta som städare hör inte till de mer prestigefyllda jobben. Och att Rut- avdraget gjort det möjligt för högavlönade att skaffa städerskor som skrubbar deras golv och tvättar deras kalsonger har väll knappast förändrat något.

De enda som hävdar motsatsen är borgerliga opinionsbildare som gärna kallar dem för entreprenörer. Ett yrkes prestige och natur förändras naturligtvis inte av att man hittar på nya ord. ST:s tidnings ledarskribent, Sara Telde, tycker inte om att Ali Esbati hävdat att Rut-avdraget handlade om att ”rika får möjligheten att ha kvinnliga invandrare som tjänstefolk i sina hem”. (Jag har inte sett programmet själv)

Teldes argument för Rut-avdraget är svaga:

1. Kvinnodominerade jobb försvinner om man avskaffar dem! Men det offentliga får ju också mer resurser att anställa fler om avdraget avskaffas. Även den offentliga sektorn är kvinnodominerad så nettoeffekten för kvinnor på arbetsmarknaden behöver inte förändras.
2. Över en halv miljon svenskar har köpt Rut. Tjänster som skulle fördelas efter behov om de var skattefinansierade går nu till en liten välbeställd minoritet.
3. Attityden till jobben – det faktum att Esbati använder ordet ”pigjobb” är, enligt Tilde, ett ”arbetsmiljöproblem”. Men det är jobbet i sig, arbetsuppgifter och lön, som är de avgörande faktorerna. Det går inte heller att förstöra arbetsmiljön för högavlönade entreprenörer i IT branschen bara genom att ge dem ett namn som låter illa. Trots att Jan Guillou med viss framgång lanserat ordet ”räknenisse” om ekonomer, har det ju inte förändrat ekonomernas ställning. Städare gör ju dessutom det arbete som pigor gjorde förr.
4. ”De moderna hushållsarbetarena har egna bostäder, egna familjer och är ofta anställda vid företag”. Ingen jämförelse i övrigt, men även prostituerade kan ha bostad, familj och vore prostitution lagligt skulle de kunna anställas av företag. Återigen: det är jobbet i sig, och dess samhällsnytta, inget annat, som borde vara kriteriet hur man ska se på jobbet.

Skånskan

Inga kommentarer: