onsdag, augusti 20, 2014

I Anders Breiviks värld

Bild härifrån. Tipstack Martin.


Barnen sköts en i taget. Mördaren bar en polisuniform, hade stora mängder ammunition och gott om tid. Polisen var distraherad av bomben han utlöst i Oslo. Det var inte lätt att komma undan på en ö.

När Anders Breivik ställdes inför rätta erkände han dåden. 77 människor hade mist livet. Men han förklarade sig ändå oskyldig. Brevik hävdade att han handlat i självförsvar. Han såg sig som en soldat i krig mot en muslimsk invasion. Experter var oense om Breiviks mentala status men i slutändan ansåg domstolen att han var frisk.

Hur avskyvärd Breivik än är så går det samtidigt inte att komma ifrån att hans vanföreställningar ändå hör till vår värld. När grupper som Boko Haram eller Isis dödar stora mängder försvarslösa civila i religionens namn talar vi med rätta om fanatism och terrorism.

Men hur är det när demokratiska länder begår övergrepp? I det senaste kriget i Gaza har Israel dödat 1350 civila. Över fyrahundra av dem var barn. Det har fått Benjamin Netanyahus popularitetssiffror att gå i taket.

Konflikten porträtteras som ett krig men i själva verket inbegriper den bara en stat, och bara en armé. Alla civila offer, utom tre, är palestinier. Hamas primitiva raketer är mer ett psykologiskt vapen än ett fysiskt. Även när de inte skjuts ner slår de som regel ner i långt ifrån människor. Jordnötsallergi är ett ungefär lika stort hot mot Israeliska civila som palestiniernas raketer. Men ingen skulle komma på tanken vidta drastiska åtgärder för att göra sig av med hotet från jordnötterna.

Många tycker säkert att detta är en absurd jämförelse. Tyvärr väger objektiva, mätbara förhållanden, lätt i debatten och rapporteringen om Mellanöstern. Objektiva förhållanden är inte så viktigt som våra fantasier om partnernas natur och de framtidsscenarier vi kan föreställa oss.

När vi hör att 400 palestinska barn dödats är det ordet palestinska avgör hur vi ska tolka det. Vi behöver inte veta detaljerna kring deras död, bara barnens etniska tillhörighet.

Israeler är goda och försvarar sig alltid. Någon gång kan de begå misstag men det händer nästan aldrig. Palestinierna är däremot fanatiker, och använder de sina som mänskliga sköldar. Det är alltid palestiniernas fel att Israeliska bomber och granater dödar palestinska barn. Bevisen för detta är inte så viktigt. Kan det ha hänt i ett fall så kan det ha hänt i alla fall.

Det är omöjligt att tänka sig ett scenario där palestinier dödar 400 israeliska barn i självförsvar. Israeliska offer kan aldrig på motsvarande sätt vara den Israeliska regeringens fel. Israeler behöver inte offra sina egna för att framstå som offer: de är ju offer.


Ändå finns det gott om rapporter från oberoende människorättsorganisationer, som visar att Israel vid många tillfällen medvetet dödat civila. Det är mer belagt att den israeliska armén i tidigare konflikter använder palestinier, även barn, som mänskliga sköldar, än att palestinierna själva gör det. Skulle palestinier måna mer om palestinska liv än israeler?

Ändå borde det inte vara svårt att se mönstret bakom Israels agerande. Dödandet av palestinska civila är ett led i Israels tradition av kollektiv bestraffning. På Västbanken förstör Israel till exempel regelbundet hus där familjen till palestinier som misstänks ha begått brott bor. Att Israel nu bombat sönder 10 000 bostäder, och skadat 30 000 i Gaza, är bara ytterligare kollektiv bestraffning.

Det borde inte vara svårt att räkna ut att de som avfyrar de dödande skotten också bär ansvaret. Men vi behöver ofta en teori om världen för att förstå den. Ras, religion, ideologi är filter som avgör vad hur vi ska tolka det vi ser.

10 kommentarer:

martin sa...

http://rednblacksalamander.deviantart.com/art/Israeli-Self-Defense-475120845

Pierre Gilly sa...

Martin: ja den bilden är en fullträff.

martin sa...

Den tanken är lite svårare att svälja när den illustreras så dramatiskt, men väldigt många köper det i alla fall.

Pierre Gilly sa...

Fast det är svårt att förutse hur andra ser på bilden. Kanske finns det folk som tittar på soldatens näsa och tycker att den ser tysk ut, och därför drar slutsatsen att Israel jämförs med nazityskland.

Jan Wiklund sa...

Det tycks bara vara i Sverige vi är så här enögda. Se här vad Desmond Tutu skrev i Haaretz: http://www.haaretz.com/mobile/.premium-1.610687?v=66691173328C172D77ED27A198582751

"If you add together all the people who gathered over the past weekend to demand justice in Israel and Palestine – in Cape Town, Washington, D.C., New York, New Delhi, London, Dublin and Sydney, and all the other cities – this was arguably the largest active outcry by citizens around a single cause ever in the history of the world.

A quarter of a century ago, I participated in some well-attended demonstrations against apartheid. I never imagined we’d see demonstrations of that size again, but last Saturday’s turnout in Cape Town was as big if not bigger. Participants included young and old, Muslims, Christians, Jews, Hindus, Buddhists, agnostics, atheists, blacks, whites, reds and greens ... as one would expect from a vibrant, tolerant, multicultural nation."

Att vi har media som styrs av staten och diverse miljardärer vet vi, men vi borde inte behöva finna oss i dom? Har vi helt förlorat förmågan att organisera oss?

Pierre Gilly sa...

Jan Ja, tre fyra latinamerikanska länder har tagit hem sina Israelambassadörer för konsultationer. Det är en kraftig markering som föranlett hysteriska reaktioner från Israel. De är väll nervösa för att det ska sprida sig. De latinamerikanska länder som uttalat minst krik mot Israel är de som har starkast ekonomiska band till USA.

Jan Wiklund sa...

Regeringar är en resultant i kraftfältet mellan överklass och underklass (och kanske några till). Latinamerika har haft många folkrörelsemobiliseringar sen 80-talet så där måste regeringarna ta vissa hänsyn. Så länge vi vanliga knegare inte får arslet ur vagnen i Sverige behöver regeringen inte ta hänsyn till nån annan än överklassen och främmande makt.

Anonym sa...

#Pierre Gilly 11:43 fm.
Rasistisk spekulation! Det finns ingen biologisk ”sort”, som är tysk. Jämför med korasen SLB (Svensk låglandsboskap). Vanlig i Skåne men ej skånsk. Inte ens svensk! Av moderna rön att döma kan man till och med fråga sig om den finns.

Anonym sa...

Ett förslag i all anspråkslöshet

Som förhindrar fattiga Palestinska barn, från att bli en börda för sina föräldrar, och som kommer att göra dem nyttiga för almänheten.

Varje år måste ett stort antal palestinska barn dö för att invånarna i staten Israel ska kunna leva tryggt och bekvämt. Tyvärr så tvingas de palestinska barnen i dag dö på det mest vedervärdiga sätt, de bränns ihjäl i vit fosfor och de begravs levande under söndersprängda hus, detta är inte bara smärtsamt för Palestinierna utan det är en stor och onödig kostnad för de amerikanska skattebetalare som finansierar de attackhelikoptrar och den vita fosfor som används för att avliva de palestinska barnen.
Om man kunde enas om en smärtfri och mindre kostsam metod, så skulle resurser frigöras med vilka man kunde ersätta de palestinska familjer som väljer att låta sina barn bidra till Israels säkerhet, man skulle då kunna få till stånd en frivillighet. Palestinska familjer skulle kunna anmäla intresse för att få del av; låt oss kalla det "gräsklippningspengar" för varje barn familjen väljer att lämna bort skulle de då erhålla en bestämd summa pengar. De palestinska barnen skulle sedan avlivas smärtfritt och kostnadseffektivt.

JS

Pierre Gilly sa...

Jonathan Swift 2.0