lördag, januari 10, 2015

Kvasiliberalismens högborgSvenska liberaler, liksom franska, är alltid beredda att tala om yttrandefrihet när det gäller andra kulturers tabun, samtidigt som man stödjer censur av sådant man själv inte tål. Satir mot islam och muslimer är alltid försvarbart, medan motsvarande satir om judendom och judar klassas som hets mot folkgrupp och därför bör förbjudas. På samma sätt är det i Sverige och Frankrike förbjudet att ljuga om vissa folkmord men lagligt att ljuga hur mycket man vill om andra folkmord.

Attentaten i Frankrike ska naturligtvis fördömas, och kan inte försvaras, men det finns inget anledning att hylla den rasistiska smörja som Charlie Hebdo brukar publicera. Man kan försvara deras rätt att publicera skit utan att hävda att det luktar gott.

Och om man verkligen är för yttrandefriheten så kan man inte tillämpa den så selektivt. Om man anser att det bör vara lagligt att framställa muslimska kvinnor som kroknästa, fanatiska, bidragskrävande barnmaskiner bör man rimligtvis också tycka att liknande satir mot andra befolkningsgrupper bör tillåtas.

I en kommentar gör Correns Christian Dahlberg, Strindberg, och dennes satir av Nattvarden, till ett föredöme i religionskritiken. Det är märkligt, med tanke på att samma tidning helt brukar döma ut dem ena eller andra kulturpersonligheten som sagt något antisemitiskt. När hip hop-artisten Dani M skulle besöka Linköping krävde samma ledarskribent att kommunen skulle ”Stoppa denna skandal”.

När syster Marianne av Aftonbladet utsågs till en av ”årets svenska hjältar” för sitt arbete med flyktingar, hävdade samma ledarskribent att det var helt olämpligt, då syster Marianne, för tjugo år sedan uttalat sig antisemitiskt. Hur kan då en ökänd antisemit som Strindberg plötsligt upphöjas till en auktoritet?

(Och i vanlig ordning tål Corren inte någon som helst saklig kritik av sina artiklar om yttrandefriheten. Fyra fem resonerande läsarkommentarer som visade på brister i Correns resonemang raderades, i sann kvasiliberal anda, snabbt.)

Genom sin selektiva blindhet och sin selektiva tillämpning av principer stödjer Corren i praktiken både censur och rasism. Allt är med andra ord precis som vanligt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du får hata alla! (utom x y z)
Så verkar corren resonera. Suck.

Unknown sa...

På SvD:s ledarsida klagar man på att de som nu hyllar karikatyrerna i Charlie Hebdo inte hyllade Muhammedkarikatyrerna när det begav sig. Samma ledarsida klagade för ett år sedan på att inte alla tagit avstånd från satirtecknaren Lars Hillerberg.

Anonym sa...

Finns det värre än de som moraliserar med kluven tunga? Har inte detta Frankrike som anses vara " det fria ordets borg" förbjudit demonstration för Palestina? Är det inte samma land som förvandlade Libyen till ett helvete tillsammans med andra "västliga demokratier"? Är det inte samma land som öppet stödjer terror i Syrien? Varför räknas några "vitas död" alltid högre än de miljontals vars liv släkte livet av dessa "ledare" som nu vurmar om "fria ordet"? Att tro att svensk media skulle ge nyanserade bilder av frågan är att förvänta sig allt för mycket.