fredag, februari 27, 2015

En trettioårig mediabluff

”De flesta bedömare är överens om att Iran inom ett år kommer att kunna producera sin första atombomb”, hävdade debattören Jackie Jakubowski i en artikel i Dagens Nyheter. Nu har det gått två år utan att profetian gått i uppfyllelse. I veckan rapporterades det i stället om att Mossad inte anser att Irans kärnkraftsprogram går att använda till att bygga kärnvapen. Att Mossad, CIA och IAEA inte tror att Iran försöker tillverka kärnvapen har varit känt länge. I alla fall bland nyhetsjournalister. Men opinionsbildare fortsätter larmandet. Senast ut var Correns Ernst Klein som skrev att Iran ”söker skaffa sig kärnvapen för att utplåna Israel” (15/2). Faktum är att man larmat om hur nära Iran är att ta fram kärnvapen i över trettio år nu. Ingen av alla de som larmat genom åren har antytt att de kanske haft fel eller att ens noterat offentligt att deras tidtabell inte stämt.

Eftersom DN inte tar in debattartiklar som ifrågasätter den nukleära hysterin debatterade jag och Jakubowski hans DN artikel i Arbetaren.


”MISSVISANDE LARMRAPPORTER OM IRANSKT KÄRNVAPENHOT”

”LÅNG RAD BEVIS FÖR ATT IRAN FÖRSÖKER SKAFFA SIG KÄRNVAPEN”

”ETT KÄRNVAPENPROGRAM FÖRUTSÄTTER MER ÄN ORD”

2 kommentarer:

martin sa...

Jag bor i betongen och jag brukar säga att där behöver man inte läsa tidningen för att få kläm på internationell politik. Det räcker med att gå på promenad i området, observera området. Förra året var Carl Bildt och diverse företrädare för västvärlden på visit i Iran. De ville att Iran skulle förlåta allt och stryka ett streck över de senaste 40 åren. För att de inte skulle lockas av handelsavtal med Ryssland och BRICS. En av de metoder som länder använder, det är mutor. I betongen dök strax efter elitens resor upp en persisk butik i betongen, full med iranska varor, men nu antar jag att det sakta kommer minska med iranska varor i butiken med tanke på hetsen emot Iran tagit fart igen efter att de verkar luta åt BRICS och Ryssland som partner.

Anonym sa...

Är förvånad att du nämner Jakubowski - han är allmänt känt som en lögnens man, särskilt när det gäller Israel.