fredag, mars 27, 2015

Bara maskar, demoner och kanske några nyliberaler

I början av 2001 publicerade en tysk datatekniker en ovanlig annons på nätet:

”Letar efter vältränad 21-30 åring att slakta och äta upp”.

Armin Meiwes, som han hette, fick hundratals svar. Han intervjuade några intressenter i sitt hem. En 43 årig dataingenjör vid namn Bernd Brandes tyckte att förslaget lät bra, och backade inte ur ens när han förstod att Meiwes menade allvar.

Den nionde mars spelade de in en video för att bevisa att Brandes deltagit av egen fri vilja. Måltiden (Brandes) blandade sedan alkohol och sömnmedel men han var fortfarande vaken när Meiwes skar av en ömtålig kroppsdel. Jag ska inte gå in på alla detaljer men Meiwes stekte den här kroppsdelen i vin och vitlök. Sedan åt de av den bägge två. När Brandes efter flera timmar fortfarande inte dött av förblödning skar Meiwes av honom halsen. Sedan hängde han upp Brandes på en krok, slaktade honom, frös ner köttet och åt upp honom under kommande månaderna.

Meiwes dömdes inte för mord utan vållande till annans död. Två vuxna människor hade ingått en överenskommelse av egen fri vilja. Ingen utomstående hade skadats. Trots det tycker väldigt få människor att den här måltiden var okey. Det är som den amerikanske psykologiprofessorn Jonathan Haidt skriver i sin bok The Righteous Mind Why Good people are Divided by politics and religion, apropå detta, ”bara maskar och demoner som äter mänskligt kött”.

Om man ska förenkla det en smula, så finns det en utbred föreställning, som härstammar från John Stuart Mill, och går ut på att allt är tillåtet, så länge man är överens och inte skadar utomstående. Haidts menar att det här är en förenklad och helt ofullständighet bild av hur människan egentligen formar sin känsla för vad som är rätt. De flesta människor skulle förmodligen till och med äcklas av tanken på att använda Meiwes kök, även om det desinfekterats. Förnuftet är bara en passagerare när vi avgör vad som är rätt och fel. Haidt är detaljerad och ofta väldigt övertygande i sin argumentation. Finns det månne några bland de som vill tillåta organförsäljning som också tycker att man även ska kunna ingå överenskommelser som den mellan Meiwes och Brandes.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Off-topic men tänkte att detta kunde intressera dig:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6128783

Sveriges Radio angående "kärnvapenförhandlingar" med Iran och att stormakterna "vill se ett krympt kärnvapenprogram i utbyte mot sanktionslättnader." Att Sveriges Radio kan skriva såhär okunnigt om Iran är förbluffande, jag förmodar att du håller med. Jag är så uppgiven över kvaliteten på massmedia så jag orkar inte ens kontakta Sveriges Radio och skälla ut dem. Jag lämnar detta till dig så får du göra något av det om du vill.

Hälsningar anonym bloggföljare

Pierre Gilly sa...

Jag mejlade en redaktör på TT i maj 2013 om några liknande felaktiga beskrivningar.

Han svarade så här:

"Kan bara hålla med om att notisen var olyckligt formulerad. Vi har genom åren varit noga med att skriva ”Irans kärntekniska program” eller liknande, inte ”kärnvapenprogram”, eftersom det ju är själva frågan huruvida det är ett sådant. ”Kollapsade” var också ett för starkt ord. ”Misslyckades” hade räckt gott. Vi gör en rättelse."

Men bara några veckor senare gjorde man samma fel igen har hag för mig. I det här fallet kanske det är någon på SR som ändrat rubriken. Har inte sett TT ursprungliga version. Sådana här nyhetsnotiser har en tendens att spetsas till varje gång någon skriver om dem. Jag mejlade också utrikeschefen på en större tidning om liknande felaktigheter. Han höll också med men hävdade att dessa fel bara uppstod i nätbilagan som han inte hade kontroll över.