måndag, mars 30, 2015

Därför reser jag till Nordkorea

"Ideologiseringen av svensk utrikes- och handelspolitik måste upphöra. Sveriges intressen har historiskt gynnats av brett samförstånd kring ett antal viktiga principer, vilket bör värnas. Det skriver Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare". Läs resten på statligt finansierade SvD

2 kommentarer:

martin sa...

Klarar de, som det påstås, bygga kärnvapen och missiler som kan nå amerikanska fastlandet, trots 50 år av embargo, så finns det kanske pengar att tjäna på dem. För det är en ganska imponerande bedrift.

Hade de haft demokrati och transparens hade det varit ännu bättre, fast skall man tro svensk media så verkar vi ha bättre koll på intrigerna i den Nordkoreanska ledningen än vad vi har på vår egen regering.

Det illustrerar iaf en enorm motståndskraft hos den typen av ekonomiskt system, som inget annat kan mäta sig med. Hade Sverige isolerats på det viset är det ytterst tveksamt om vi utvecklat något alls, kärnvapen eller annat.

Pierre Gilly sa...

Jag håller delvis med. Å andra sidan borde de kunna göra bättre ifrån sig, med den stora ganska välutbildade befolkningen de har. Någon som varit där menade att ett stort problem är att ledarna misstror stora delar av befolkningen. Har man haft en farfar som anses ha ha agerat felaktigt under kriget så ses barnbarnen som opålitliga. Då kan man inte avancera osv.
Deras kärnvapen verkar också ganska skruttiga. För att inte tala om deras missilprogram. Sverige utvecklade gengasbilar under senaste världskriget. Bränslet var väll ved. Hade varit intressant att se hur det hade gått utan omvärldshandel. Bortsett från svälten då.