tisdag, mars 17, 2015

Mats Skogkärs fixering

Den som följt Mats Skogkärs artiklar om mellanöstern genom åren kan inte ha missat den hotbild han målar upp. I krönika efter krönika förklarar han oförtröttligt att Iran strävar efter att framställa kärnvapen.

Den första, som publicerades den 21 juli 2006, under rubriken "När dimman lättar" kan man läsa att ”Israel är en demokrati som hotas (…) av mullornas Iran – snart med kärnvapenkapacitet”. Den 23 juli 2013 publicerade han en text med den oroväckande rubriken: ”Kärnvapenklubbens nyaste medlem”. Och nu i krönikan, "Mycket tal om Iran", varnas det igen: "Att denna regim snart kan vara kärnvapenbestyckad oroar långt fler än USA..."

Skogkär är inte ensam om att larma. Faktum är att man kunnat läsa om hur nära Iran är att framställa kärnvapen sedan 1984 i olika tidningar. Netanyahu började mullra om hur nära Iran var att framställa kärnvapen 1992. 2012 stod han i FN och påstod att läget var akut.

Skogkär & har rätt att tro vad de vill men de har inte rätt till sina egna fakta. Han hänvisar ofta till IAEA men berättar inte för sina läsare att FN:s atomenergimyndighet aldrig hävdat att Iran försöker tillverka atombomber. Den amerikanska kongressens utredningstjänst – en förvånansvärt opartisk resurs – har sammanfattat IAEA:s rapporter så här: ”IAEA har aldrig rapporterat att Iran försökt utveckla kärnvapen”.

Varken den amerikanska eller israeliska säkerhetstjänsten anser att Iran har ett kärnvapenprogram. För några veckor sedan publicerade The Guardian uppgifter om att Mossad anser att Irans ”kärntekniska verksamhet” inte är ”tillräcklig för vapenproduktion”. The Guardians talar om ”avgrunden mellan de offentliga påståendena och retoriken hos israeliska toppolitiker och de bedömningar som görs av israelisk militär och underrättelsetjänster” (citat från TT).

De som larmar om Iran bygger inte sina spekulationer om framtiden på verifierbara fakta utan sin ideologiska förståelse av regimens natur och avsikter. Skogkär har rätt att vara precis hur rädd han vill för iranska kärnvapen, eller baser på månen, men det är ohederligt att ge intrycket av att hans åsikter stöds av IAEA:s rapporter.
1 kommentar:

Anonym sa...

Ständigt hostat från alla håll och kanter? Det verkar som att israels springpojkar lider av syndromet hot inflation.