torsdag, mars 26, 2015

Mer lammkött i politiken?


28 åringen Ebba Busch Thor ser ut att bli kristdemokraternas näste partiledare. I så fall kan man nog tala om en föryngringstrend inom svensk politik. Centerpartiets Annie Lööf, och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, var också 28 år när de tillträdde 2011

Den yngsta partiledaren innan dess var Alf Svensson med sina 35 år när han någon gång i forntiden började leda Kristdemokraterna i deras långa ökenvandring mot den förlovade riksdagen.

Carl Bildt var 37, vilket länge var rekordungt, för att bossa över ett riksdagsparti, men han gick… han gifte sig ju med tidigare partiledaren Gösta Bohmans dotter. Bohman var hela 59 bast när han tog över rodret men så tvingades han ju göra det på egna eller i alla fall relevanta meriter. Underbarnet Olof Palme fick förtroendet att leda sossarna när han fyllt 42. Det ansågs väldigt ungt i slutet av sextiotalet.

Genomsnittsåldern vid tillträdet för socialdemokratiska partiledare är 47 år. De moderata är två år yngre. Centerpartisterna var nästan 49 i snitt, exklusive Lööf.

Vem hade trott att 28 åringar skulle bli så inne? Ebba Busch Thor blev kommunalråd i Uppsala vid 22 år ålder och lär ha jobbat några somrar med att måla husfasader. Målarjobbet är en merit: det är ju inte så många ledande politiker idag som någonsin haft ett vanligt jobb eller ens jobb. Eller avslutat en utbildning. Gustav Fridolin har flera utbildningar, och Olof Palme tog sin Jur. Kand. på en tredjedel av tiden, vilket gör dem ganska unika i svensk politik.

Kanske kommer även Folkpartiet snart också att göra en ung snygg tjej till partiledare. Det är trots allt ett lättare jobb än att måla hus. Allt man behöver veta och säga är ju att marknaden alltid är bäst. Birgitta Ohlsson, född 1975 är nog för gammal. Hon kunde lika gärna vara från 1875. Folk tar ju del av den politiska debatten genom HD TV numera, och spenderar allt mindre tid med att läsa tidningar. Och HD avslöjar varenda rynka i ansiktet.

Om partiledare ändå bara ska sjunga marknadens lov gör det inget om de är under 25. Tvärtom. Ju tommare retorik, desto viktigare blir det med ytan. Ytligheterna måste vara i balans.

Att vara ung och attraktiv har ofta fördelar. Vackra människor upplevs ofta som mer kompetenta och får högre lön. De blir oftare friade från åtal, och när de döms får de lättare straff än fult folk. Politik har allt för länge varit, som det brukar sägas, show business för fula människor. Jag är för mer lammkött i svensk politik. Det livar upp. Det kan återställa intresset och förtroendet för politiken.


På samma tema: TV:s förenklingar ger politiska underbarn

Inga kommentarer: