onsdag, april 01, 2015

Sverige minst antisemitiskt i Europa

När jag gick på högstadiet försökte några killar att döpa mig i en toalett. En klasskamrat fick ett knivhugg i baken. Det enda vi hade gemensamt var att vi var ”svartskallar”. En annan blev knuffad ner för en trappa och föll så illa att han bröt armen. Det här och mycket annat konstigt hände sista terminen i nian.

Situationen på Tornhagskolan i Linköping på åttiotalet var ofta olidlig och absurd. Var man ”svartskalle”, duktig på proven eller lyssnade på fel musik blev man som regel knuffad eller så fick man ett slag var och varannan gång man gick igenom glaskorridoren. Det var normalt. Jag tror inte att någon incident, kanske med undantag för knivhugget, någonsin polisanmäldes eller ens blev till notis i lokalbladet. Nu sägs Tornhagen vara mycket bättre. Och nuförtiden blir mobbing och misshandel på skolor oftare polisanmäld.

För några år sedan skrev flera av de största svenska dagstidningarna om en judisk tonåring som blivit attackerade med glåpord och snöbollar. Hade det blivit en riksnyhet och föranlett en rad kommentarer på ledarsidor om pojken attackerats för att han var svart, asiat eller bara svartskalle?

Om man ska tro brottsförebyggande rådet har antalet polisanmälda antisemitiska hatbrott minskat något de senaste åren. Detta sägs dock nästan aldrig rent ut i media. Den rasism som ökar, och kraftigt, är den som riktar sig mot svarta. Den är ungefär fem gånger som vanlig som mot judar. Av de 190 antijudiska hatbrott som anmäldes 2013 handlade de flesta om klotter (hakkors) och tillrop. Rent matematiskt kan varken antalet förövare eller offer vara särskilt stort i Sverige.

Och ska man tro anti-Defamation league har Sverige den lägsta andelen antisemiter i Europa. Enligt den stora undersökningen som presenterades förra året hatar 4 procent av svenskarna judar. Det kan jämföras med att nästan var fjärde Europé sägs vara antisemit. Och trots att antisemitismen, enligt samma studie, är betydligt högre i USA än i Sverige, skickar den amerikanske presidenten ett personligt sändebud till oss.

Frågan är om USA skulle acceptera svenska sändebud som undersökningar den amerikanska polisens många dödsskjutningar av obeväpnade svarta ungdomar.

Man ursäktar inte judehatet om man uppmärksammar dess absoluta och relativa omfattning. Det är inte ett ställningstagande för eller emot den ena eller andra gruppen, att uppmärksamma att svarta är de som drabbas mest, utan för sanningen. Men de fruktansvärda förföljelser som judar utsattes för under andra världskriget har gjort många mer känsliga för antisemitism än andra former av rasism. Många antirasister tycks vägledas av en teori om att judar inte är som andra människor.

Det är uppenbart att handlingar ofta inte bedöms i sig utan utifrån hur vi värderar de inblandade. Antirasismen speglar därför ofta antisemitismens sätt att resonera. För att veta vad de ska tycka måste de hålla reda på vem som är jude och vem inte är det.

”Judarna i Europa är kanarie¬fågeln i gruvan” hävdade Elisabeth Åbrink i DN (5/3). Tanken är att judehatet fungerar som en slags barometer för all slags rasism. Med den logiken är det bara normalt att man skriver mer om rasism mot judar, även om andra grupper rent objektivt har det värre.

Att det judiska har en särskild ställning syns tydligt i olika länders lagstiftning. I Schweiz, Tyskland, Österrike, Frankrike och några länder till (men inte Sverige) är det till exempel ett brott att förneka att nazityskland dödade runt 6 miljoner judar.

Andra folkmord, som Röda Khmerernas i Kambodja, är det dock lagligt att ljuga om hur mycket som helst om.

I Frankrike har över hundra personer åtalats för att ha uppmanat allmänheten att bojkotta israeliska varor, så länge Tel Aviv bryter mot internationell lag. Detta kan vara en form av hets mot folkgrupp, enligt fransk lag. Liknande fredliga uppmaningar till bojkott av andra länders varor tycks dock vara lagligt.

Det här är i praktiken en form av judelagar.

Antisemitismen i form av judehat har marginaliserats sedan andra världskriget men dess tankestrukturer lever vidare bland svenska antirasister. Judar ges fortfarande en unik ställning. Förr som skurkar, nu som offer. Den här identitära logiken förklarar hur samma personer kan hävda att Israel är det enda säkra stället för Europas judar samtidigt som de också påstår att Israel hotas av förintelse. Det identitära tänkandet gör det även möjligt att associerar terrorism med islam, trots att muslimsk terrorism, enligt Europol, står för mindre än en procent av all terrorattentat i Europa (2006-2011).


Publicerad i Tidningen Kulturen

6 kommentarer:

martin sa...

Jag rekommenderar att surfa runt lite och kolla var alla antisemitiska konspirationsteorier på nätet kommer ifrån. Merparten av dem sprids av katolska amerikaner. Så USA är den främsta källan även för antisemitism. Så när länder anklagas för antisemitism nu för tiden, så har det inte särskilt mycket att göra med förekomsten av antisemitism och spridning av antisemitiska konspirationsteorier, för då hade USA varit det land som konsekvent hade toppat listan över klandervärda nationer. Anklagelser om antisemitism och tilltagande antisemitism är enbart kopplad till relationen till Israel och Palestina.

Det sätt Israel använder anklagelser om antisemitism gör Israel till ett land som främjar antisemitism. Men det är den sedvanliga kulturnationalistiska symbiosen.

Björn Nilsson sa...

"I Sverige är det till exempel ett brott att förneka att nazityskland dödade runt 6 miljoner judar." Stämmer det? Är det inte Österrike, Frankrike och kanske andra som har en sådan lagstiftning?

Pierre Gilly sa...

Björn: Ja, slarvigt av mig. Schweiz, Tyskland, Österrike, Frankrike och några länder till är det olagligt att förneka förintelsen men inte Sverige. Jag rättar. Har för mig att en folkpartistisk riksdagsman från Uppsala försökte driva igenom en lag här också. Men det var kanske tjugo år sedan.

Anonym sa...

Angående "svartskalle" vad har du för påbrå? Franskt?

Pierre Gilly sa...

Ja. Franska sidan är också italienskt, tyskt, danskt och spansk. Tre procent same på den svenska sidan. Pyttipanna.

Anonym sa...


Palestinier är semiter.
Israel dödar, lemlästar, fängslar och förskingrar Palestinier.
Israel vägrar släppa läkemedel till civila, kvinnor och barn.
Israel har satt en hel befolkning i koncentrationsläger.

Slutsats: det mest antisemitiska landet i världen är Israel.