torsdag, april 09, 2015

Erik Helmerson om andra världskriget

Jan Guillou tillskriver liberaler åsikter de inte har, menar DN:s Erik Helmerson. Som att förneka att det var Sovjetunionen som besegrade Nazityskland. I nästan mening förklarar dock Helmerson att frågan om vem som besegrade Hitler är för enkel för att kunna besvaras ”med ett ord eller två”.

Helmerson skriver att Storbritannien ”länge stod mer eller mindre ensamt mot nazismens trupper”. Men den lilla brittiska armé som stred på Frankrikes sida evakuerades från kontinenten i juni 1940 och återvände först under i juli 1943 när man invaderade Sicilien, och i Normandie året efter.

Större delen av den tyska armén kämpade och gick dock under på östfronten. Skälet till att det dröjde så länge innan USA och Storbritannien invaderade kontinenten var ju att man väntade till Ryssland försvagat tyskarna. Striderna på västfronten, i Frankrike, Italien och Nordafrika, var bara en sidoshow.

Helmerson skriver med ogillade om Sovjets icke angreppspakt med Hitler, men nämner inte att de första som signerade en pakt med Nazityskland var västmakterna, i Munchen. När Storbritannien gick i krig för att försvara Polen, som deltagit i övergreppet mot tjeckerna, var det en symbolisk åtgärd. Varken Frankrike eller Storbritannien hade några planer att undsätta polackerna militärt.

Inte ens under slaget om Frankrike i juni 1940 stred engelsmännen i någon större utsträckning. Innan britterna flydde över kanalen hade 3500 av dem dödats. Under hela kriget dödades under 400 000 brittiska soldater. Amerikanerna förlorade något över 400 000 soldater. Det kan jämföras med de ryska förlusterna 8-13 miljoner soldater, och de tyska 4-5 miljoner. De här sifforna visar var och av vem kriget avgjordes. Striderna på östfronten var hårda och omfattande nästan ändra fram till den tyska kapitulationen. Bara under slaget om Berlin dog över 80 000 ryska soldater och ännu fler tyska.

3 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Det skulle ju helt enkelt kunna vara så att den ryska militärledningen var den mest inkompetenta och det var därför så många ryssar dog.

Den relevanta siffran är väl på vilken front det dog flest tyska soldater - inte om det dog flest ryssar eller amerikaner.

Även om man ställer frågan så kommer man nog i och för sig fram till samma slutsats som du. Men det är en seriösare argumentation.

Pierre Gilly sa...

Jo, de flesta tyskar dödades också på östfronten. Jag nämner att det var över 80 000 tyskar som dog bara i slaget om Berlin.

Pierre Gilly sa...

Enligt Wikipedia dödades 600 000 tyskar på västfronten och Medelhavet/Nordafrika och 4,3 miljoner på östfronten. Men visst, jag borde ha tagit med de siffrorna från början.