måndag, maj 04, 2015

Var inte tvärsäkra om Iran

Varje gång ledarskribenten Mats Skogkär tar upp Iran får han det att låta som att situationen går från elände till misär.

2006 skrev han att landet ”snart" skulle ha "kärnvapenkapacitet”. Sommaren 2013 hette det att Iran var ”kärnvapenklubbens nyaste medlem”.

I sin senaste krönika, ”Ett historiskt baksteg” (29/4), rasar han mot president Barack Obamas ännu ej färdiga avtal med Iran. Om Skogkär refererar Obama korrekt innebär det att ”… om tretton till femton år kan Iran mycket väl ha den tekniska kapaciteten att gå från politiskt beslut till färdig bomb på ingen tid alls”.

Det historiska baksteget 2015 innebär att det som enligt Skogkär var ”snart” 2006 förpassas till runt 2030. Att avtalet kanske innebär att vissa restriktioner upphör efter en viss tid innebär inte att det internationella atomenergiorganet IAEA slutar att verifiera att kärnkraftsprogrammet bara används i fredliga syften. Omvärlden kommer även i framtiden på ”ingen tid alls” veta om Iran börjar upparbeta uran till kärnvapen.

Alla som är jätterädda för Irans avsikter borde fundera över landets agerande under kriget mot Irak.

Saddam Hussein började använde kemiska vapen mot iranska soldater redan 1982. År 1984 använde Irak som första land i världen nervgas. Den iranska militären bad mullorna om tillstånd att svara på attackerna genom att använda de kemiska vapen man ärvt från den tidigare regimen. Men mullorna, som förklarat att kemiska vapen inte var förenliga med islam, förbjöd dem.

Alla som är så tvärsäkra på att de vet vad Iran har för ambitioner borde fundera på varför ett land som inte använde befintliga massförstörelsevapen i krig skulle vara så angeläget att i fredstid skaffa ett massförstörelsevapen.

Bild: Safwan Dahoul’s “Rêve 16”

Publicerad i Sydsvenskan. MS har en kort replik under min text här: Sydsvenskan

1 kommentar:

martin sa...

Kanske dagens mest hycklande svar. Befriat från fakta och dessutom bytte det ämne.