fredag, juni 12, 2015

Har Gefle Dagblad problem med antisemitismen?

En person som Gefle Dagblads ledarskribent Patrik Oksanen inte vill nämna vid namn anklagar icke namngivna medarbetare på SR Konfliktredaktion för att sagt något om judar, Israel och mellanöstern men utan att uppge vad.

”Det var skitjobbigt för mig som judinna att sitta där och höra vad de sade”.

Följer man GD:s länk till SR får man veta att journalisten ifråga är Negar Josephi. Hon har tidigare skrivit ett flertal artiklar om antisemitism men aldrig tidigare anklagat Konfliktredaktionen för något. I rubriken, använder ledaren ordet antisemitism, vilket inte Josephi själv verkar göra.

Det var över fem år sedan hon ”periodvis” jobbade där och hon uppger själv att hon valde att inte fortsätta. Utifrån det som framgår av ledaren och SR:s hemsida kan man bara vara säker på två saker: Josephi tycker inte om SR:s redaktion, men SR redaktionen tycks inte ha haft något emot henne.

Den enda förklaringen till att GD ledarsida ägnar en hel ledare åt den här typen av diffusa substanslösa anklagelser är att man har en konstig syn på judar.

Förr var det normalt att beskyllda judar för alla möjliga brott utan att behöva presentera det minsta bevis. Idag är det typiskt att framställa judar som offer för rasism, och bevisbördan är lika minimal. I bägge fallen handlar det om att man behandlar judar som något utom-världsligt. Det som man uppfattar som unikt judiskt (då skurkar, nu offer) fungerar som ett ideologiskt raster över verkligheten. Förr hatande antisemiter judar; idag florerar antisemitismen bland personer som säger sig tycka om judar och det judiska.Tidigare debatt med David Nyström i GD


Judehatet är marginellt
Judar ingen unik grupp

4 kommentarer:

martin sa...

I antirasistiskt arbete måste man alltid vara vaksam. För antirasistiskt arbete kommer vid någon punkt att övertas och utnyttjas av kulturnationalister, därför måste man i ett seriöst antirasistiskt arbete alltid slå ned emot kulturnationalismen. Då kulturnationalismen är rasismens och chauvinismens källa är den antirasistens huvudfiende, den är aldrig en allierad och söker alltid att överta och pervertera antirasismen. Se "svenskfientlighet" hos SD, se hur anklagelser om antisemitism används av sionister osv.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.