onsdag, september 30, 2015

Ett handfat i TokyoTvål från vänstra övre röret. Vatten från det högra. En lufttork finns i handfatets nedre, mittersta del. Små illustrationer gör det svårt att missförstå. Det är bara att sträcka fram händerna om man är osäker. Allt kontrolleras av rörelsedetektorer. Alla handfat är inte så här moderna men många är det. Alla toaletter verkar vara det. Även små billiga ställen har hypermoderna och extremt rena toaletter. Med massa tekniska finesser som bakgrundsljud, uppvärmd toalettring, bidé funktion, och gud vet vad. Tyvärr eller kanske lyckligtvis går de sällan igång automatiskt, utan man måste trycka på rätt knapp. Det här är det enda landet där jag behövt fundera på hur man spolar. Men om man tvekar för länge kan toaletten ibland göra det själv.

Under andra världskriget förklarade en del amerikanska psykologer attacken mot Pearl Harbour med att japanerna pott-tränats på fel sätt av sina mödrar. Detta gjorde dem retliga och aggressiva sa de. Dagens japanska pottor kommer förmodligen med instruktionsbok, inbyggd TV, eller något annat som lugnat de små. För Japan är ju pacifistiskt numera.

En av de ideologierna bakom den japanska imperialismen skrev på trettiotalet en artikel om vikten av att bygga rena moderna toaletter. Han hade varit i USA och blivit imponerad. De japanska dassen ska ha varit fruktansvärda på den tiden. Hygien i all ära men det verkliga syftet var att projicera bilden av Japan som ett modernt och mäktigt land. Han ville imponera på resten av Asien. Om nivån på toaletterna är måttstocken är Japan idag vida överlägset något annat land.

Inga kommentarer: