måndag, november 16, 2015

Paris: blodbad och blodspengar

Blodbad i Paris. Sedan början av åttiotalet har det utförts över 4600 självmordattentat i över 40 länder med över 45 000 dödsoffer. De flesta i Irak eller Afghanistan. Men fenomenet är äldre än så. Under det första århundradet av vår tideräkning ska en judisk sekt ha utfört självmordsattacker mot judar som samarbetade med de romerska ockupanterna. I början av 1900 talet var terrorism ett ateistiskt och anarkistiskt fenomen.

Våld söker ofta sin mening i efterhand. Hundra år efter första världskriget är historikerna oeniga om vad som utlöste det. En inflytelserik grupp hävdar att det var en olycka. George Bush gav över tjugo olika skäl till att han invaderade Irak. När en amerikansk general, på sjuttiotalet, frågade 173 kollegor varför USA krigade i Vietnam svarade 70 procent att de inte kunde förstå det övergripande syftet. Kan historiker komma fram till ett rimligt svar om de som fattade beslutet och utförde krigen själva inte vet?

På ett sätt är attentaten i Paris svallvågor från det syriska inbördeskriget som Frankrike deltar genom sitt bombflyg. Islam är dock inte mycket till förklaring till terrorism som fenomen. Varken Anders Brevik eller Timothy McVeigh var muslimer. Det enda de verkar ha gemensamt är att de saknade bra jobb. I länder där en stor del av alla unga män inte erbjuds mycket till framtid kommer det alltid att finnas de som lockas att döda och dö. I den meningen liknar terrorism vanliga våldsbrott.

Västvärlden har hjälpt till att störta diktaturer i Afghanistan, Irak och Libyen. Men i stället för demokrati har anarki brett ut sig. Nu utspelar sig samma sak i Syrien. Samtidigt som Frankrike bombar IS har man sålt vapen för 25 miljarder euro bara det senaste året till stater i regionen som stödjer den radikala oppositionen i Syrien. Det är blodspengar: lika surrealistiska affärer som när man höll på att sälja hangarfartyg till Ryssland, innan Moskva lät ockupera Krim.

Se också Gemensam

7 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

På det individuella planet beror våld nästan alltid på frustrerade ilskna unga män som anser sig förödmjukade. Det mest förödmjukande är förstås att inte behövas av någon, att vara fullständigt onödig. Den s.k. "austerity"-politik som EU har följt under 2000-talet har producerat många, många sådana frustrerade ilskna unga män som gott kan tänka sig något herostratiskt för att åtminstone komma i tv, vilket verkar vara det enda måttet på framgång nuförtiden.

Anonym sa...

Moskva har inte ockuperat Krim...den lögnen blir inte sann bara för att den upprepas! Folket på Krim har i TRE omröstningar med i stort sett samma resultat röstat för att återförenas med Ryssland!

Benny

Anonym sa...

# Benny 9:44 EM.
Ja - man kan också fråga sig om Västtyskland ockuperat Östtyskland. Eller spekulera om östtyskarna i högre eller mindre grad önskade återförenas än vad krimborna önskade.

Anonym sa...

Varför blodspengar gällande mistral?

Pierre Gilly sa...

Man säljer vapen till diktaturer som inte har några skrupler mot att använda dem mot sin egen befolkning eller civila i andra länder.

Anonym sa...

Som frankrike själva mao.

Anonym sa...

Utanförskap är inte hela sanningen! Religionen eller ideologin har betydelse men även de rebellfilmer som SvT och TV4 visat. De säger att de reser för att de är upprörda över Assads mördande av deras bröder och kan inte sitta i Sverige och passivt se på. Döden är bättre än livet!
Lyssna på Konflikt ca. 5 min in på programmet:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/617716?programid=1300