måndag, november 23, 2015

Självmordsbombare made in Europe


En vanlig fredag. Ungdomar dansar i en av Paris många populära konsertsalar. Plötsligt tar tre unga män fram automatvapen. Lugnt och systematiskt börjar de skjuta i omgångar. Två av terroristerna spränger sig själva till döds. En dödas av polisen. 89 oskyldiga människor dör. Det är en av flera attacker samma kväll som kostar 129 människor livet.

Hur kan man förstå den här tragedin?

Det vanliga sättet är att analysera gärningsmännens ideologiska världsbild. Då kan man komma fram till att de drevs av sunnitisk fundamentalism och ville döda otrogna. Men blir det begripligare av att man konstaterar att gärningsmännen gjorde galna saker för att de hade galna idéer?

Den amerikanske forskaren Robert Pape, verksam vid University of Chicago, har anlagt fågelperspektiv på fenomenet. Han har tittat på över 300 självmordsattentat från 1980 till 2003.

Då framträder en helt annan bild. Det finns inte mycket koppling mellan självmordsterrorism och islamisk fundamentalism eller någon annan religion. Självmordsattentat används av grupper som bekämpar demokratiska stater som krigar eller ockuperar ett territorium som terroristerna anser är deras.

Målet är att förmå den demokratiska staten att dra tillbaka sina styrkor. Och ibland, som i Libanon 1983 eller Spanien 2004 lyckas man. Självmordsattacken i Beirut fick Ronald Reagan att evakuera de amerikanska styrkorna. Självmordsattentaten mot pendeltågen i Madrid påverkade valen och fick den nya regeringen att lämna Irak.

Attackerna i Paris kan ses som svallvågor från det syriska inbördeskriget där Frankrike och andra västländer deltar. IS anhängare kanske hatar oss för vad vi är men detta hat har inte sitt ursprung i idéhistoriska studier utan i vad västmakter gjort och gör i Mellanöstern.

Det är ockupationen och krig som skapat fanatiska teologiska föreställningar och inte tvärt om. Tyvärr finns det inga enkla lösningar. Den militära strategi som kortsiktigt kan försvaga IS är också den som skapar självmordsbombare.

7 kommentarer:

Kurt sa...

Samtidigt, i en annan del av världen, står de borgerliga ledarskribenterna på rad och kräver att Sverige skall gå i krig. DN:s Erik Helmerson ser 200 år av Svensk fred som "ryggradslös" och vill skicka svenska trupper till bla Mali och menar att kolonialism är något bra. SVD:s ledarsida har inte tid på att vänta på att Sverige skall gå i krig, utan går före och går själva i krig och bildar ett "säkerhetsråd" . Och SVD:s Ivar Arpi vill införa undantagstillstånd i Sverige och internera alla som tillhör "jihadistmiljön" i förebyggande säkerhetsskäl.

Pierre Gilly sa...

"Johanna Nylander: Bomba skiten ur terroristerna" Kristianstadsbladet.

Jan Wiklund sa...

Och Manuel Valls i Frankrike passar på att förbjuda demonstrationer och folksamlingar av vad slag det vara må. Även militärdiktaturerna i Sydamerika på 70-80-talen använde "nationell säkerhet" som fikonlöv för sina excesser.

Att makthavarna är maktgalna borde inte vara någon överraskning, det är därför man över århundraden har kommit fram till att det är bra att ha begränsningar för deras verksamhet. Vad man däremot kan förundra sig över är hur svaga de demokratiska motkrafterna är. När tyskaktivisterna på 1910-talet härjade som värst mötte de organiserat motstånd men var finns detta idag?

Anonym sa...

Nonsense. Varför attackera Frankrike som ju sedan 2012 beväpnat ISIS? Varför attackera i huvudsak muslimer - det är ju muslimer som är värst drabbade av terror, inte väst som ockuperar och sätter igång terrorn. Har mannen med ett "fågel" perspektiv hittat ett mönster som säger att det är själva säkerhetstjänsterna som ligger bakom självmordsbombare? Vem är denne Pape ger mer som svar än den bok han har skrift.

Pierre Gilly sa...

Saddam Husseins dotter ska också ha hjälpt IS ekonomiskt. http://en.alalam.ir/news/1608207

Jan Wiklund sa...

"Anonym" gör samma misstag som de officiella förståsigpåarna - förutsätter att IS drivs muslimskt nit. Men så behöver det inte alls vara, det är rimligare att de vill ha makt. Arbetslösa och diskriminerade muslimer är lämplig kanonmat i dessa strävanden.

Anonym sa...

En liten anmärkning bara. Ett av Zapateros viktigaste vallöften var att dra tillbaka de spanska styrkorna. Det antas vara ett tungt vägande skäl till att han vann valet. Madridbomberna fick snarare motsatt effekt. Ett tryck las på Spanien från EU-politiker och USA att ett tillbakadragande nu skulle ses som en seger/eftergift för terroristerna. Zapatero vek inte ner sig utan stod fast vid vallöftet.