måndag, januari 04, 2016

Nils-Erik Sandbergs antisemitism


Den andra december 1948 publicerade 27 judiska forskare och kulturpersonligheter en artikel i New York Times där de anklagade Menachem Begin, som senare skulle bli Israeliska premiärministern, för att driva en nazistisk politik. Artikeln signerades av bland andra Albert Einstein och Hannah Arendt.

Att judar liknar andra judar vid nazister, Israel med Hitlers Tyskland och sionism med rasism är inte helt ovanligt. En av de första var den judiska lingvisten Victor Klemperer som är berömd för sina analyser av tredje rikets språk. Idag är en av de mest framstående akademikerna i den här traditionen Columbiaprofessorn Gil Anidjar.

Oavsett vad man anser om detta finns kritik och den tas ofta på allvar i akademiska kretsar. Därför blir det konstigt när Nils-Eric Sandberg angriper SVT:s Gina Dirawi, som ska ha jämfört Israel vid Nazityskland och får det att låta som hon vore ett unikt svenskt fenomen.

Även om det är sant att många judar, kanske de flesta, blir sårade av Dirawi jämförelse är det märkligt att som Sandberg tala om ”judarna” som om de vore en monolitisk enhet. Einstein, Klemperer, Arendt och Anidjar hör till de som inte kan reduceras så. I Israel är det så vanligt att israeler anklagar varandra för att vara nazister att knesset förbjöd det för några år sedan. Om Sandberg ändå har rätt i att Dirawis uttalande visar att antisemitismen ökat i Sverige så måste situationen vara mycket värre i Israel och ledande amerikanska universitet.

Det är också ett objektivt faktum att Malmö är en betydligt säkrare plats för judar att leva i än Israel där judar regelbundet attackeras och dödas.

Att Sverige som 135 land i världen erkänt Palestina är knappast ett tecken på att regeringen hatar Israel eller judar. Antirastiska möten till minne av kristallnatten är inget tecken på antisemitism, även om arrangörerna inte bjudit in judiska organisationer. Det faktum att det existerar antisemitism även i Sverige är ingen ursäkt att överdriva dess omfattning med hjälp av den här typen av bisarra argument.

Se också "Sverige har lägst andel antisemiter i Europa"

1 kommentar:

Anonym sa...

Varje sansad människa håller med Gina Dirawi.
De som skamlöst försvarar apartheid israels brutalitet är sålda för några få shekel.